19 aprilie 2024

A.N. Apele Române”, prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, a neutralizat poluarea cu hidrocarburi produsă la Mangalia

 

A.N. „Apele Române” prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral/Sistemul de Gospodarire a Apelor Constanţa a intervenit în cursul nopţii, pentru depoluarea unei porţiuni de plajă din staţiunea Mangalia, unde a fost semnalată o poluare cu hidrocarburi.
Angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanţa au intervenit în jurul orei 02:00, cu autobasculante şi încărcătoare frontale pe o lungine de 250 ml de-a lungul liniei ţărmului şi pe o lăţime de 40 cm, cu o grosime de 2-3 cm.
Până la ora 07:00, zona de plajă a fost curăţată în totalitate, iar astăzi angajaţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral au aplicat material absorbant pe linia ţărmului pentru curăţarea apei de irizațiile de hidrocarburi.
Din primele verificări efectuate se presupune că este o poluare cu hidrocarburi a apei care a fost adusă la mal de curenţii marini, astfel că nisipul a fost poluat.
În acest sens, au fost luate probe de apă şi urmează să se stabiliească cu exactitate natura poluării. Porţiunea de plaja din Mangalia, afectată de poluare, a fost închisă şi va fi redeschisă după înlăturarea efectelor produse de poluare.
În urma intervenţiei rapide a angajaților Sistemului de Gospodărire a Apelor Constanţa au fost strânse aproape 12 tone de material poluant în amestec cu nisip.
În continuare, zona unde a fost semnalată poluarea rămâne închisă şi este monitorizată în permanență de reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral care conlucrează cu celelalte instituţii specializate (Garda de Mediu, Direcţia de Sănătate Publică şi Autoritatea Navală Română) pentru a stabili care este sursa poluării, dar şi pentru a redeschide porţiunea de plajă în cel mai scurt timp posibil.

Activitatea este monitorizată în permanență de directorul general al A.N. „Apele Române, Victor Sandu.