Sfântul Nicolae – datini și obiceiuri la români. Cum este sărbătorit în alte țări

Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinţi din ţara noastră. El este iubit şi aşteptat cu nerăbdare de toţi oamenii, indiferent de vârstă sau stare socială. Acest sfânt s-a evidenţiat prin bunătate deosebită faţă de cei lipsiţi, ocrotitor al fetelor, ajutător al familiilor numeroase, apărător al celor oropsiţi şi asupriţi, şi călăuzitor pentru cei care se află în călătorie, pe uscat sau pe ape.

Poporul român are mare evlavie faţă de Sfântul Nicolae. Acest lucru reiese şi din statisticile onomastice care indică faptul că peste un milion de persoane poartă numele de Nicolae ori diminutive ale acestuia. De asemenea, întâlnim foarte multe biserici şi mănăstiri care au ca hram tot pe Sfântul Nicolae.

Sărbătorirea Sfântului Nicolae este praznicul cel mai aşteptat de toţi copiii din lume, dar nu numai de ei; indiferent ce vârstă am avea, îl aşteptăm pe ,,Moş Nicolae cu daruri”. Numele de ,,Nicolae” vine din limba greacă, de la verbul ,,nikao = a învinge, a birui”. Sfinţii au biruit păcatele şi patimile de tot felul, au câştigat lupta împotriva duhurilor rele şi a tot felul de gânduri necurate care se războiesc cu noi.

Potrivit tradiţiei, Sfântul Nicolae s-a născut în secolul IV, în provincia Lichia, orașul Patara (Turcia). Părinţii au fost oameni înstăriţi, dar şi foarte credincioşi. Şi-au dorit mult un copil. Şi Dumnezeu le-a dăruit unul, a fost singurul. Unul milos, foarte înţelept şi extrem de curajos. A învăţat viaţa duhovnicească de la unchiul său, Nicolae, episcopul Patarelor. Rămas orfan devreme, Sfântul Nicolae şi-a împărţit averea moştenită fără să păstreze nimic.

S-a gândit apoi să-şi petreacă viaţa în tăcere şi singurătate, însă vestea lui Dumnezeu a fost alta: „În mijlocul poporului să-ţi săvârşeşti nevoinţa ta, dacă voieşti să fii încununat de Mine”. Înălţat Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, Sfântul s-a dovedit un bun păstor al turmei sale. Este părintele bun şi înţelept care dăruieşte lumină şi har credincioşilor, este ocrotitor al copiilor şi apărător al credinţei ortodoxe.

În vremea prigoanelor lui Diocleţian împotriva creştinilor, Sfântul a fost aruncat în temniţă, însă şi de acolo îi vorbea poporului despre Legea lui Dumnezeu. A fost eliberat după urcarea pe tron a Sfântului Constantin. Potrivit tradiţiei, Nicolae a fost unul dintre Sfinţii Părinţi participanţi la Sinodul de la Niceea.

Sfântul Nicolae a apărat dreptatea printre oameni şi a mântuit de la condamnare trei bărbaţi. A fost considerat sfânt de popor chiar din timpul vieţii. Oamenii îl chemau având credinţa că necazurile lor vor fi mântuite. Două dintre minunile sale au marcat profund conştiiţa creştinilor şi stau la baza convingerii că Moş Nicolae aduce daruri în noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Se spune că o familie săracă avea trei fete. Şi, atunci când acestea au crescut, părinţii s-au gândit că o viaţă „uşoară” ar fi soluţia la sărăcia în care trăiau. Sfântul Nicolae a avut însă un alt plan cu ele şi le-a salvat sufletele, pe rând, punându-le la fereastră câte o pungă cu bani.

Se mai povesteşte că Sfântul ar fi salvat de la naufragiu, prin rugăciune, niște marinari, iar de atunci aceştia îl cinstesc şi îl consideră ocrotitorul lor. Popularitatea sa a crescut atât de mult încât în Rusia aproape toate bisericile au colţ de rugăciune închinat Sfântului Nicolae. După o viaţă aspră, dar plină de credinţă a trecut la viaţă veşnică pe 6 decembrie 343, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică din Bari, în sudul Italiei.

Moș Crăciun nu mai are în prezent decât prea puțin de-a face cu spiritualitatea creștină. În Europa, în secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit ziua darurilor şi a activităţilor caritabile. Multe ţări şi-au păstrat propriile obiceiuri şi tradiţii de Sfântul Nicolae. Copiii tuturor ţărilor creştine au fost învăţaţi că în noaptea de 5 spre 6 decembrie Sfântul Nicolae vine cu daruri.

Când ninge pe data de 6 decembrie se spune că Moşul îşi scutură barba şi iarna poate să înceapă. Aceasta este ziua în care binele învinge, prin credinţă, răul, iar în popor este numită Sânicoara. Oamenii se gândesc deja la Ignat şi la Sărbătoarea Crăciunului.

Traditiile si obiceiurile de Sfantul Nicolae difera de la o tara la alta. Sfantul Nicolae este patron spiritual in Olanda, Rusia, Grecia, Italia, Sicilia, Franta si in multe orase din Germania, Austria, Elvetia si Belgia.

Germania 

In regiunile romano-catolice din sudul Germaniei, precum Bavaria, Sfantul Nicolae (Sankt Nikolaus) isi face aparitia sub infatisarea unui episcop, cu o lunga barba alba si baston episcopal. Inaintea acestui eveniment, casele trec printr-o curatenie generala, iar copii isi sterg si isi lustruiesc incaltamintea. In seara dinaintea sosirii Sfantului Nicolae, copiii lasa pe tavi sau in incaltaminte scrisori in care descriu ce isi doresc, impreuna cu morcovi sau alte bunatati pentru magarul sau calul alb al sfantului. Acestea sunt asezate in afara casei sau in interior, sub pat, langa semineu sau pe un pervaz, in speranta ca vor fi gasite de Sfantul Nicolae. In timpul noptii, sfantul merge din casa in casa, avand asupra lui o carte in care sunt scrise faptele copiilor. Daca acestia au fost buni, primesc in pantofi sau pe tavi fructe, nuci si dulciuri iar daca au fost rai, sunt rasplatiti cu cartofi, carbuni sau nuiele.

In unele districte nemtesti, 12 tineri imbracati in paie si avand masti care reprezinta animale danseaza in urma Sfantului Nicolae, sunand din talangi. Dupa ce ofera daruri fiecarei case in parte, tinerii dau gazdele afara, facandu-se ca le bat, un fel de pedeapsa simbolica pentru eventualele rele savarsite.

 

Spania

Sfantul Nicolae este foarte popular in Spania, e patronul multor lacase de cult. Oamenii practica obiceiul “caminata” constand dintr-un lung drum parcurs pe jos (pelerinaj) la o biserica a Sfantului Nicolae, timp de trei zile de luni, succesive. Inaintea fiecarei slujbe zilnice au loc rugaciuni speciale ale unor persoane care cauta ajutor. Aceste rugaciuni incep cu o invocatie, continua cu un imn, un psalm si o citire a scripturilor. Slujba se incheie cu o litanie a Sfantului Nicolae, cu rugaciunea “Tatal nostru” si o alta rugaciune urmata de un imn. Aceste slujbe sunt preferate in special de femei, mai ales in perioadele in care trec prin dificultati financiare.

Italia

Marea sarbatoare italiana San Nicola celebreaza aducerea ramasitelor Sfantului Nicolae in localitatea Bari. Atunci cand turcii au cucerit Asia Mica, multi crestini s-au temut ca nu vor mai putea face pelerinajul la mormantul Sfantului Nicolae din Myra. Marinarii italieni au recuperat, insa, moastele sfantului si le-au adus la Bari, unde s-a construit o mare bazilica in onoarea Sfantului Nicolae. In ajunul zilei Sfantului Nicolae, copii din Molfetta, un oras aflat pe malul Marii Adriatice, aseaza pe o masa din casa o tava cu o scrisoare in care cer daruri si promit sa fie cuminti in urmatorul an. In timpul noptii, Sfantul Nicolae umple tavile cu cele mai multe din cadourile cerute, cu ciocolata, bomboane si alte bunatati.

Franta

In Franta, Sfantul Nicolae soseste mai intai in Alsacia, Lorena, Nord-Pas-de-Calais si Brittany. In aceste regiuni, Sfantul este insotit de un magarus incarcat cu cosuri pline de cadouri si bunatati pentru copii. In ajunul marii sarbatori, inainte de a merge la culcare, copiii isi aseaza pantofii langa semineu si ii adreseaza un cantec Sfantului Nicolae. Dimineata, incaltarile sunt burdusite de daruri si dulciuri. Chiar si cei mai cuminti copii primesc si o nuia de mesteacan impodobita cu o funda, intrucat orice copil mai face si nazdravanii.

Danemarca

In Danemarca, Mos Nicolae vine adus de reni cu un sac in spinare insotit de elfi carora copiii le ofera lapte si budinca de orez.

Austria

Sfantul Nicolae, sfantul preferat al copiilor, este onorat de-a lungul intregii Austrii. Se spune ca Dumnezeu i-a rasplatit generozitatea permitandu-i sa se reintoarca pe pamant in fiecare an, pentru a aduce cadouri copiilor ascultatori. Sfantul Nicolae (sau Nicolo ori Niklaus) este infatisat ca un episcop, cu vesminte largi si cu o mitra. El poarta o carte mare in care, pe parcursul intregului an, ingerii au scris ce fapte bune si rele a facut fiecare copil. Traditia mentioneaza ca Sfantul Nicolae este insotit intotdeuna de o creatura infricosatoare, Krampus, cu un aspect de diavol, acoperita cu blana si purtand o masca hidoasa, cu o lunga limba rosie. Krampus tine intr-o mana un bat sau o nuia cu care ameninta copiii care nu s-au purtat frumos sau nu si-au facut lectiile. Sfantul Nicolae nu il lasa, insa, niciodata pe Krampus sa se atinga de vreun copil. Atunci cand copiii promit ca vor fi buni si silitori, Sfantul Nicolae ii rasplateste cu cadouri.

Olanda

La jumatatea lunii octombrie, televiziunea olandeza transmite in direct sosirea oficiala in tara a Sfantului Nicolae si a ajutorului sau, Zwarte Piet. Sfantul vine, an de an, pe un vas cu aburi care ancoreaza de fiecare data in portul altui oras sau sat. Purtand hainele traditionale de episcop, Sfantul Nicolae (Sinterklaas), soseste in centrul localitatii pe un cal alb si este intampinat de catre primar. Cu aceasta ocazie are loc o parada care il poarta pe sfant pe strazile intregii localitati. Sfantul Nicolae sau Sinterklaas isi face aparitia cu cateva saptamani mai devreme fata de 6 decembrie pentru a verifica daca toti copiii s-au purtat bine. Impreuna cu Zwarte Piet, el viziteaza scoli, spitale, magazine si case. In aceasta perioada, brutariile scot pe piata “speculaas”, niste prajiturele aromate specifice sfantului.La fel ca si in alte tari, copiii isi pregatesc in ajunul zilei de Sfantul Nicolae pantofii, in care pun biletele cu darurile preferate si lasa un morcov, niste fan sau o farfurioara cu apa pentru calul sfantului. A doua zi dimineata, ei gasesc in incaltaminte monede de ciocolata, dulciuri si cadouri. Cei obraznici primesc in dar carbuni sau mici saculeti cu sare. In Olanda, pe vremuri copiii isi primesc cadourile numai in saboti de lemn iar in manastirile-scoala, tinerele eleve isi agatau sosetele la usa cu bilete pentru Sfantul Nicolae in care isi laudau cumintenia, iar dimineata le gaseau pline cu fructe glasate sau bomboane.

Irlanda

Potrivit unei legende locale irlandeze, Sfantul Nicolae este ingropat in tinutul Kilkenny, mormantul acestuia spunandu-se ca ar fi in interiorul ruinelor bisericii Sfantului Nicolae. Aceasta biserica este singurul vestigiu ramas din localitatea medievala Newtown Jerpoint.

Islanda

Patron al navigatorilor, Sfantul Nicolae a fost in trecut unul dintre cei mai venerati sfinti din Islanda. In secolul XII in Islanda a fost adoptata o lege prin care se instituia o zi de post inaintea zilelor apostolilor si a Sfantului Nicolae. Unul din cele mai valoroase manuscrisuri medievale islandeze este “Cartea lui Helgastadir”, care inglobeaza “Viata Sfantului Nicolae, arhiepiscop de Myra”.

Polonia

Polonezii cred ca darurile vin de la stele, in timp ce ungurii spun ca ele sunt aduse de ingeri.

In Siria, cadourile vin cu o camila tanara, in data de 6 ianuarie. La crestinii din Republica Ghana, mosul care aduce daruri vine din jungla, in timp ce in Hawaii, el coboara din barca.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*