28 martie 2024

Cu un an înainte de alegerile locale, scena politică din Mangalia se dezgheaţă cu nume cunoscute, dornice să preia conducerea municipiului

Importante pentru cetăţenii municipiului Mangalia, alegerile locale din iunie 2020 ne vor da, din nou, prilejul să asistăm la o adevărată paradă a candidaţilor pentru funcţiile de primar şi consilier. Cum timpul este scurt, mişcările de trupe au început deja. Politicienii locali gândesc strategii, se întâlnesc la o ciorbă de burtă sau de peşte cu prieteni, colaboratori, dar şi  cu inamici pentru a afla în ce ape se scald. Este perioada propice trădărilor, jocurilor la ambele capete (care s-au dovedit câştigătoare în multe cazuri), prieteniilor peste noapte şi a altor înţelegeri avantajoase.

Primul care şi-a anunţat candidatura pentru cel de-al treilea mandat este edilul Cristian Radu, extrem de scump la vedere, mai ales în şedinţele Consiliului Local pe care nu le mai onorează cu prezenţa de câţiva ani!

Asistăm, tot în această perioadă, la relansarea politică a doi foşti consilieri locali. Este vorba despre Ion Mincă, fost consilier PRM şi despre Dan Moldovan ex consilier PDL.

Pentru alegerile de anul viitor îi vom vedea într-o postură nouă.

Astfel, Ion Mincă ne-a declarat că va candida independent pentru un loc în Consiliul Local. “După trei ani de pauză, îmi doresc să fac parte, din nou, din Consiliul Local Mangalia. Am încă mulţi prieteni şi susţinători la Mangalia, chiar dacă îmi petrec mare de timp în Bucureşti”.

Intrat, toamna trecută, în echipa Pro România, Dan Moldovan spune că pauza pe care a luat-o a fost mai mult decât benefică. “În 2015, am făcut un pas înapoi, am plecat din PSD deşi ocupam funcţia de vicepreşedinte. Nu regret, deoarece m-am dedicat familiei şi afacerilor. Pe de altă parte, recunosc, am învăţat din greşeli şi consider că m-am maturizat politic suficient de mult, încât să mă implic din nou în acest domeniu. Mă legitimez cu Pro România al cărei coordonator sunt la Mangalia, dar nu intenţionez să candidez. În schimb, mi-am asumat misiunea de a crea o echipă foarte puternică, de a forma şi lansa candidaţi puternici pentru alegerile de anul viitor.  De data asta, nu eu sunt cel mai important. Importantă este echipa pe care o am, deja, lângă mine. Majoritatea membrilor nu au mai făcut politică, media fiind de 50 de ani. Dintre membri, peste 60%  sunt femei. Eu nu stau în capul mesei, ci lângă ei. Lucrurile s-au schimbat. Politica nu se mai face cu pumnul în masă”, a declarat Dan Moldovan.

Apreciat pentru dezvăluirile pe care le face, pentru rapiditatea cu care încearcă şi, de multe ori, reuşeşte să rezolve anumite probleme ale cetăţenilor, extrem de activ în mediul online, Ozghiun Menabit, cunoscut drept Ozzy (consilier local PSD),  declară că va participa la alegerile locale de anul viitor doar dacă are susţinerea cetăţenilor. “Dacă cetățenii vor, candidez atât pentru funcţia de primar, cât şi pentru aceea de consilier. Voi face  un sondaj, şi, în funcţie de  rezultat, voi decide. Dacă nu am sprijinul locuitorilor Mangaliei sau dacă nu sunt șanse să-l înving pe actualul primar, voi sprijini pe oricine este în stare să-l învingă. Dacă PSD-ul va transmite un semnal de reformare, cum tot insist din 2016, dacă se va alinia la social-democraţia europeană model Suedia, Germania etc. voi continua la PSD. Dacă va continua același model autohton pe care îl avem de 30 ani, voi iniția o mișcare municipalistă, Alianţa pentru Mangalia. Este o o mișcare politică locală, cu programe clare pentru municipalitate. Concretizate în 17 proiecte pe fonduri europene, care au fost, deja, depuse și au termen de începere din toamna 2020”, a spus consilierul local.

Mai rezervat, liderul PSD Mangalia, Neculai Tănasă ne-a precizat faptul că organizaţia pe care o conduce are în vedere doi candidaţi pentru alegerile locale pe care, deocamdată, nu doreşte să-i divulge. “Aştept să se limpezească apele la nivel central şi, sigur, ne vom face strategia pentru cele două alegeri, mă refer la cele prezidenţiale din toamnă, cît şi la cele locale din iunie 2020”.

Cu siguranţă, în ring vor intra şi alţi candidaţi şi pe măsură ce numele acestora vor fi făcute cunoscute, vi le vom prezenta.

Până una alta, legea electoral în vigoare îl avantajează pe primarul în funcţie, Cristian Radu. De asemenea, îl avantajeză un singur tur de scrutin. Prin urmare, opoziţia şi cei care doresc să-l detroneze vor trebui să fie uniţi, să tragă la aceeaşi căruţă, să fie activi, sinceri, vocali, acizi şi, nu în ultimul rând, să le pese.

În caz contrar, nu se vor alege doar cu un eşec răsunător, ci şi cu anumite tratamente “revigorante” care să le amintească “who is the boss”!