28 martie 2024

Au intrat buldozerele în Cinematograful „Pescăruș”! Primăria zice că demolează o anexă, în locul căreia va face o parcare

Zvonul că Cinematograful Pescăruș este pus la pământ o firmă tocmită de primărie a stârnit, de ieri, un adevarat iureș pe rețelele de socializare. Clădirea este de ani de zile abandonată, focar de infecție, ghenă de gunoi și adăpost pentru oamenii străzii sau animale fără stăpân. E drept că, tot de ani de zile, “Pescarușul” este o sursă inepuizabilă de comunicate de presă, planuri, proiecte și studii de fezabilitate și oportunitate, toate plătite din bani publici.

Cinematograful cel mai reprezentativ al sudului litoralului a fost inagurat în 1982, cam în aceeași perioadă cu o altă clădire de marcă a Mangaliei, ajunsă într-o situație aproape la fel de precară: Casa Tineretului. Vară sau iarnă, cinematograful a avut zeci de mii de spectatori. La începutul anilor 2000, a funcţionat, în paralel, atât ca bar de noapte, dotat cu cuşti pentru dansatoare profesioniste, dar şi ca sală de cinema! Cârciuma a fost desființată după câțiva ani, iar în 2005 era proiectat ultimul film la Cinematograful “Pescăruș”. Au urmat ani de uitare: încet, i-au fost furate ferestrele, ușile, a ajuns depozit de gunoi, aruncat cu nonșalanță de localnici printre role de film și elemente de butaforie rămasă de pe la spectacole. “Pescarușul” a luat foc în 2015.

Comunicate periodice venite dinspre primărie, însoțite de scheme și proiecte, ne dădeau asigurări că, odată preluat de la RADEF, Cinematograful va reveni ceea ce a fost odinioară.

Ultima documentație în ceea ce privește imobilul aparține SC Domino SMART CONS SRL, sub semnătura șefului de proiect arh. Teodor Costan Bratan și a trecut de girul Consiliului Local în ianuarie anul acesta. Este vorba despre aprobarea a circa 2 milioane de euro cu care ar urma să fie reabilitat “Pescarușul”, sumă care, afirma viceprimarul Dragoș Angelescu în fața protestelor opoziției, ar fi una “corectă, aici fiind incluse și instalațiile de sunet”. Proiectul a trecut cu votul celor 11 consilieri PNL și UNPR și abținerile PSD, ALDE și PMP. Milioanele de euro ar fi urmat să provină din împrumutul CEC Bank realizat de primărie în urmă cu doi ani, în sumă urmând să fie incluse o sală cu 200 de locuri și proiecții 3D, dotarea cu grupuri sanitare, vestiar, foaier, un grup sanitar pentru persoanele cu dizabilități și mama și copilul, centrală termică, anveloparea clădirii, montarea de parchet, gresie antiderapantă, faianță, montarea de echipamente specifice pentru siguranța la incendii și multe altele.

De de ieri, însă, clădirea disputată ani de zile de primărie RADEF-ului, este sub asaltul lamelor buldozerelor. Cum niciun fel de explicație din partea mai marilor orașului nu a însoțit această acțiune, Facebook-ul s-a umplut, rapid, de imagini și filmări de la fața locului, însoțite de comentarii sumbre. Pentru mangalioții născuți și crescuți în urbe dispariția „Pescărușului” reprezintă o etapă tristă din viața lor, mulți amintindu-și, cu nostaligie, anii în care, normalitatea cuprindea și ultimele noutăți cinematografice pe ecranele orașului. Pentru alții, normalitatea ar cuprinde o parcare pentru un market ce a primit autorizație în buricul târgului și care urmează să fie amenajată în scurt timp.

Neoficial, se pare că lama buldozerului se va mulțumi doar cu demolarea intrării în incinta cinematografului, tocmai din cauza reacțiilor cetățenilor vizavi de această acțiune.

Varianta oficială a Primăriei Municipiului Mangalia infirmă, doar în parte, zvonurile apărute public. Reprezentanții administrației publice ne-au declarat că, în prezent, se demolează doar anexa ilegal construită de fostul patron al discotecii, în urmă cu 15 ani. “Deocamdată, în zonă se vor amenaja parcări, până la începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii. Cinematograful rămâne în conservare până când CNI va aproba finanțarea reabilitării și modernizării”, au declarat, pentru „Ediția de Sud”, reprezentanții primăriei.