19 martie 2024

#fărădeșeuridinplastic, o campanie care a mobilizat peste 500 de turiști!

În ultimele 2 săptămâni, peste 500 de turiști aflați pe porțiunile de plajă  din Constanța, Mamaia și Eforie au fost mobilizați de către voluntarii ONG Mare Nostrum pentru a arunca responsabil la coș în cadrul proiectului #fărădeșeuridinplastic. Turiștii au primit chiar și premii simbolice pentru fiecare pahar de mucuri de țigară strâns de pe plajă. 

 

În ultimele 2 săptămâni s-a desfășurat campania de informare pe plajă #fărădeșeuridinplastic. Voluntarii ONG Mare Nostrum au pornit în acțiuni de conștientizare în Mamaia, Constanța și Eforie, pentru a le arăta turiștilor cum pot elimina plasticul din viața lor. Mesajul voluntarilor este susținut de 2 panouri tip carte, în care turiștii și constănțenii pot găsi informații interesante despre deșeurile din plastic și ce alternative durabile există pentru acestea: ”Panourile conțin povestea celor mai întâlnite deșeuri de pe plajă- pungile de plastic, tacâmurile, mucurile de țigară, paiele de plastic. Pentru fiecare din aceste tipuri de deșeuri oferim și alternativa durabilă, care ajută atât la diminuarea cantității de deșeuri, cât și la sănătatea utilizatorului. Oamenii sunt încântați atât de mesajul panourilor, cât și de alternativele pe care le oferim. ”, spune Andreea Ștefania Ionașcu, coordonator proiect.

Unul dintre panouri este interactiv și conține  două variante de răspuns. Turiștii pot vota varianta preferată folosind mucuri de țigară, pe care să le plaseze într-unul din cele 2 recipiente existente pe panou. Campaniile au fost cât se poate de dinamice, turiștii fiind foarte încântați de ideea campaniei, dar și de informațiile oferite de către voluntarii ONG Mare Nostrum: ”Cea mai des întâlnită problemă a fost legată de atitudine. Au fost foarte mulți turiști care ne-au întrebat de ce să fie ei responsabili, când celorlalți oricum nu le pasă? Răspunsul nostru a fost de fiecare dată că schimbarea vine de la noi, puțin câte puțin. Este suficient ca doi oameni să facă asta, apoi să convingă alți oameni și tot așa. În felul acesta, lumea va deveni cu siguranță un loc mai bun, fără plastic”, spune Izabela, voluntar ONG Mare Nostrum.

De asemenea, turiștii au primit și premii simbolice pentru fiecare pahar plin de mucuri de țigară adus voluntarilor ONG Mare Nostrum.

 

Tot în cadrul aceluiași proiect, optsprezece voluntari au susținut până acum peste 26 ateliere, în cadrul cărora peste 650 elevi, 80 cadre didactice şi 100 părinţi au învățat ce pot face pentru a avea o lume fără plastic: #fărădeșeuridinplastic este mai mult decât un simplu hashtag pentru social media. Este un concept, un comportament, o componentă a educaţiei pentru dezvoltare durabilă. Prin această modalitate modernă şi inovativă, ne dorim să stimulăm interesul oamenilor pentru comportamente mai sustenabile, care conduc la mai binele mediului şi al societăţii. Este necesar ca oamenii să conștientizeze cât plastic produc involuntar în fiecare zi și să înceapă să schimbe treptat micile obiceiuri nocive și să le înlocuiască cu altele responsabile față de mediu”, menționează Andreea Ionașcu, coordonator proiect. În perioada imediat următoare vor mai fi organizate și alte ateliere de educare.

Campania  #fărădeșeuridinplastic are ca obiectiv conștientizarea constănțenilor și turiștilor privind poluarea cu deșeuri din plastic, precum și alternativele eco la care putem recurge pentru a reduce cantitatea de plastic de pe plaje, dar și din oraș.