19 martie 2024

Forumul Regional al Apei, organizat la Palatul Parlamentului

 

În perioada 23 – 25 septembrie 2019, Asociația Română a Apei organizează la București – Palatul Parlamentului ediția cu numărul 21 a Forumului Regional al Apei Dunăre – Europa de Est.
Evenimentul se adresează specialiștilor din domeniul apei, interesați de îmbunătățirea performanțelor tehnice și manageriale ale sectorului, și va cuprinde o serie de conferințe, seminarii și ateliere de lucru precum:
• Conferința Regională din Sud-Estul Europei – Water Loss 2019, în cadrul căreia sunt propuse spre dezbatere teme referitoare la ultimele evoluții, strategii, tehnici și aplicații ale celor mai bune practici internaționale în managementul apei. Conferința este începutul unei serii de evenimente regionale privind pierderile tehnice de apa, derulate de IWA, care completează conferințele de succes bianuale, precum Water Loss 2018, care a avut loc în Cape Town, Africa de Sud, în luna mai 2018, cu peste 500 de participanți din 50 de țări diferite ale lumii. Tema Water Loss 2019 este dezbătută și în sud-estul Europei pentru a răspunde nevoii stringente de creștere a eficienței utilizării apei în această parte a lumii.
• Seminarul Finanțarea Infrastructurii de Apă prin Fonduri Europene în Perioada de Programare 2014-2020, dedicat operatorilor regionali, își propune să aducă clarificări din partea instituțiilor responsabile, din țară și de la nivelul Comisiei Europene, privind cerințele pentru implementarea proiectelor în infrastructura de apă și de canalizare/epurare prin fonduri europene. Cerințele Comisiei Europene specifice sectorului apei în cadrul POIM, obiectivele principale avute în vedere în cadrul implementării proiectelor din POIM, modalități de consolidare a sectorului apei și cofinanțarea infrastructurii de apă în perioada 2019 – 2020, sunt doar câteva dintre temele propuse spre dezbatere.
• Workshop-ul Economic Internațional, organizat de ARA în colaborare cu Grupul de Specialiști pentru Economie și Statistică al IWA și în parteneriat cu ANRSC, abordează teme precum: Reglementarea sectorului apei în România și pe plan internațional, Metodologia de adoptare a tarifelor, Eficiența exploatării infrastructurii etc..
• Concursul “Instalare Branșament sub Presiune”, dedicat instalatorilor din cadrul companiilor de apă, care trebuie să răspundă provocării de a executa un branșament nou într-o rețea de fontă ductilă aflată sub presiune.
• EXPOAPA 2019, care reunește reprezentanți a peste 80 de firme producătoare de echipamente și tehnologii pentru îmbunătăţirea performanţelor şi creşterea eficienţei tehnice şi manageriale în sector din țări precum: Germania, Austria, Olanda, Italia, Spania, Turcia, Polonia, Danemarca, Cehia, Franța, România, etc. Într-un spațiu generos, expozanții vor prezenta cele mai noi instalații implicate atât în procesarea și tratarea apei potabile, cât și a celei uzate, dar și sisteme de monitorizare și control.
Deschiderea oficială va avea loc luni, 23 septembrie, ora 10.00, în Sala Nicolae Iorga din Palatul Parlamentului.