26 aprilie 2024

Mangalioții, buni de plată: proiectul privind achitarea amenzilor judiciare din bugetul local, a trecut la vot!

Un proiect extrem de controversat a fost dezbătut, astăzi, în ședința ordinară a Consiliului Local Mangalia.

Proiectul, așa cum a fost redactat de către consilierul local Linica Stan, ce și-a asumat, singură, inițierea lui (deși, pe ordinea de zi trimisă aleșilor locali acum câteva zile, inițiatorul era primarul), sună astfel: “Proiect de hotărâre privind achitarea amenzilor judiciare din bugetul de venituri și cheltuieli al Municipiului Mangalia. În acest sens se propune aprobarea achitării amenzilor judiciare aplicate de către instanțele de judecată primarului, membrilor Consiliului Local, funcționarilor publici și personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului”. Tot potrivit proiectului, abia ulterior aprobării acestui proiect, Direcția Economică ar urma să stabilească totalul amenzilor (mai firesc era să fie și prezentată, în cadrul proiectului, și suma totală pe care mangalioții o vor avea de achitat în numele tuturor acestor amploaiați instituției publice care nu au știut să își facă treaba pentru care sunt plătiți… tot din banii noștri!), pentru ca aceste sume să revină, de drept, celor nedreptățiți.

În preambulul proiectului înfierat deja de zeci de cetățeni pe rețelele de socializare, se arată că inițiativa este una perfect legală, întrucât articolul 109 din OUG 57/2019 privind Codul Adminstrativ stipulează, clar, că primarul reprezintă Mangalia în calitate de reprezentant legal al orașului și nu n nume personal. Motivarea nu arată de ce ar trebui ca și angajații primăriei, chiar și cei contractuali, ce nu au catadicsit să își facă datoria, să fie absolviți de această vină, cetățenii urmând să plătească, tot din propriile buzunare, gravele abateri de la fișa postului. În același document se mai arată că și cheltuielile de judecată (și, practica de la Mangalia ne-a demonstrat faptul că, deși primăria a angajat avocați pe sume extrem de grase, de ordinul milioanelor de euro, multe procese au fost pierdute dfinitiv) se fac tot din… bugetul local!

Viceprimarul Mangaliei, Dragoș Angelescu, a luat cuvântul în locul inițiatorului proiectului, motivând decizia înaintată spre aprobare astfel: “Considerăm că nu este normal să fie tras la răspundere primarul, viceprimarul sau un consilier pentru niște lacune administrative. Aici discutăm despre situații total atipice, care vor fi discutate în cadrul unor comisii, poate și în comisiile de disciplină ale primăriei și stabilit, clar, dacă poate fi tras la răspundere un funcționar public. Acela va fi tras la răspundere. În cazul în care nu se poate dovedi că culpa este a unui funcționar public, nu mi se pare normal ca aceste amenzi să fie imputabile conducătorilor instituției, doar că așa a stabilit o instanță”.

Un punct de vedere avizat împotriva proiectului inițiat de Linica Stan l-a avut consilierul Paul Foleanu, care a arătat mai multe puncte slabe ale acestuia, fapt care va duce, indubitabil, la atacarea lui de către Instituția Prefectului: “Un act administrativ nu poate produce efecte retroactive. Dacă citim punctul 2 al acestui proiect, vedem că se urmărește ca amenzile plătite în trecut, de Ion Mincă, de Tusac, de Cristian Radu, de Sorin Andrei, să fie rambursate din bugetul local, adică, dăm acestui act administrativ efecte retroactive, ceea ce este total ilegal. O altă neregulă este aceea că, aici, nu este vorba despre amenzi mici, de 300 sau 500 de lei. Pentru acestea faci cerere de reexaminare și, astfel, arăți instanței că te-ai conformat. Aici este vorba, însă, despre amenzi judiciare penalizatoare. Acestea ți se aplică pentru că nu ți-ai executat obligația de primar, de viceprimar sau de funcționar. Cele mai multe cazuri, in situatia de fata, sunt cele privind liberul acces la informația publică. De exemplu, cineva a cerut contractele cu Grimberg, fiind trimis în judecată, în baza unei plângeri a domnului primar. Nici măcar instanței nu i-au fost acordate aceste documente, iar instanța a sancționat primarul, viceprimarul sau funcționarul căruia i-a fost adresata cererea și nu i s-a răspuns. Cum putem plăti banii unei persoane care nu și-a exercitat, de multe ori, abuziv, atribuțiile de serviciu și cum putem împiedica situația ca acea persoană să nu repete abuzul, știind că, oricum, amenda i-o vor plăti cetățenii”?

Pe de altă parte, tot în cadrul ședinței, cei opt consilieri ai “opoziției” au înaintat spre aprobare, un proiect de hotărâre privind “obligația primarului de a prezenta Consiliului Local Mangalia un raport, însușit sub semnătură, din cuprinsul căruia să reiasă toate măsurile dispuse în vederea stabilirii prejudiciului și identificării persoanelor care se fac vinovate de producerea lui, din perspective constatărilor Curții de Conturi a României / Camera de Conturi Constanța, rămasă definitivă prin Decizia nr. 1053 din 20 septembrie 2018, pronunțată de Curtea de Apel Constanța”.

În același proiect de hotărâre, se mai solicită, tot primarului Cristian Radu, obligația de a prezenta un raport în care să se arate măsurile dispuse pentru punerea în executare a unui titlu executoriu, pentru suma de 253.297 euro, sumă obținută, definitiv, de către un localnic, la Judecătoria Constanța.

Un alt raport solicitat edilului urbei de consilierii PSD, ALDE, PMP face referire la întârzierea achitării datoriei pe care o are Mangalia la firma de tristă amintire Callatis Therm (care a reușit performanța de a scoate în stradă, în 2011, la protest, mangalioții înțepeniți de frig în case). Gerul din locuințe din acea iarnă ne costă, spun aleșii de opoziție, numai puțin de 1,06 milioane de lei, la care se adaugă penalități de… 7,2 milioane de lei, înregistrate în perioada 15 aprilie 2014-29 decembrie 2017 și de 0,5% pe zi de întârziere (!), calculate în perioada 30 decembrie 2017-7 mai 2018.

Proiectul inițiat de Linica Stan a trecut de votul consilierilor majoritari (PNL-UNPR).