29 martie 2024

Ceremonia de lansare a primei mese rotunde dedicate libertății religiei, în stațiunea Venus. Printre invitații de marcă s-a aflat și primarul comunei Tuzla, Taner Reșit!

În perioada 3-5 octombrie 2019, la Hotelul Inter din stațiunea Venus a avut loc ceremonia de lansare a primei mese rotunde dedicate problematicii libertății religiei, organizate de International Religion Freedom (IRF). Evenimentul face parte dintr-un proiect internațional susținut de Departamentul de Stat al Statelor Unite. International Religion Freedom (IRF) Roundtable Eastern Europe este o organizație non-profit a cărei scop este de a contribui la promovarea dreptului fundamental la libertatea religiei în România și în țările est-europene, așa cum sunt acestea exprimate în Declarația Universală pentru Drepturile Omului. Inițiativa Departamentului de Stat al SUA s-a bucurat de succes, a doua masă rotundă la nivel global de anul acesta bucurându-se de participarea a reprezentanților a peste 100 de guverne precum și a peste 1.000 de reprezentanți ai societății civile.

Tema centrală a conferinței a fost bazată pe menținerea și dezvoltarea relațiilor de conviețuire interetnică și interreligioasă în deplină armonie, în special în această zonă a țării noastre.

La manifestare au fost prezenți șefi ai cultelor din România, diplomați acreditați în țara noastră, dar și din Bulgaria și Muntenegru, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, precum și ai societății civile. Acestora li s-au alăturat invitați din Statele Unite ale Americii, precum și înalți reprezentanți ai Departamentului de Stat al SUA, ai Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), reprezentanți din cadrul Pentagon și ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București.

Evenimentul a fost organizat de International Religious Freedom for Eastern Europe, asociație care se aliniază principiilor stabilite de International Religious Freedom (IRF) din Washington DC. Din zona Dobrogei au fost invitați IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de Murat Iusuf, muftiul Comunității Musulmane din țara noastră, președintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Gelil Eserghep, precum și primarul comunei Tuzla, Taner Reșit.

Discuțiile purtate de participanți au adus, la aceeași masă, reprezentanți ai tuturor cultelor, organizații non-guvernamentale, lideri ai societății civile și chiar ai guvernelor ce protejează și promovează libertatea religioasă. Până la această oră, întâlniri similare au mai avut loc doar în câteva state ale lumii, printre care Coreea de Sud, Nigeria, Columbia, Ucraina, Belgia, Italia, Taiwan și, firește, România. Țara noastră devine, astfel, un model al toleranței religioase în Europa de Est.

La masa rotundă au avut loc dialoguri pe teme multi-religioase și au fost împărtășite idei privind actualele problem ale libertății religioase la nivel global și, în special, în Europa de Est. La finalul mesei rotunde, participanții au fost incluși în grupuri de lucru, în cadrul cărora s-au discutat principalele probleme ale libertății cultelor, din punctul de vedere al meseriei pe care o are fiecare dintre aceștia.