23 aprilie 2024

Asociația de părinți “Albatros” Mangalia, pe harta Europe Code Week 2019

Comunicat

 

#meetandcode #codeEU #SAP4Good #AsociatiaTechsoup

 

Asociația de părinți “Albatros” organizează evenimentul de programare și tehnologie KEEP THE LINE https://www.meet-and-code.org/ro/ro/event-show/3552  în cadrul inițiativei Europe Code Week 2019, sprijinită de Comisia Europeană. Acesta se adresează elevilor din clasele VI -a si a VII – a și se desfășoară în data de 16.10.2019, în laboratorul de informatica al Scolii Gimnaziale nr. 3 Mangalia, str. Albatros, nr. 10.

 

Evenimentul KEEP THE LINE este finanțat cu ajutorul inițiativei Meet and Code – https://www.meet-and-code.org/  susținută la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code este coordonată de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 25 de țări europene și susține, pentru al treilea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare desfășurate în timpul Europe Code Week (5-20 octombrie 2019). În România, inițiativa Meet and Code este coordonată de Asociația Techsoup.

Prin evenimentul “KEEP THE LINE”, ne propunem să îi familiarizăm pe elevii Școlii Gimnaziale Nr. 3 Mangalia cu activitatea de programare, în același timp să le arătăm acestora că învățarea poate fi ușoară și amuzantă .

Activitățile evenimentului:

– Discuții referitoare la procesul de codare urmate de exerciții aplicative
– Lansarea și prezentarea programului OpenRoberta;
– Programarea deplasării robotului pe traseu în OpenRoberta;
– Configurarea robotului;
– Salvarea schiței realizată în OpenRoberta și încărcarea ei în Arduino IDE;
– Parcurgerea traseului;
– Premierea participanților.

Participanții la eveniment vor fi elevi ce și-au însușit noțiunile de bază în programare. Pentru realizarea aplicațiilor se vor organiza echipe de 2-3 elevi iar peste 60% din participanti provin din mediul rural. Mai mult de 40% sunt fete care vor fi încurajate să se implice în activități STEM.

Durata evenimentului este de 2 ore.

Sintetizand o discutie cu doamna profesoara de informatica Dumitru Alina, care coordoneaza evenimentul nostru de informatica ce urmeaza sa se desfasoare in cadrul initiativei Meet and Code , subliniem urmatoarele aspecte:            “Pentru elevii Scolii Gimnaziale Nr.3 Mangalia implicați în eveniment, acesta înseamnă valorificarea oportunităților de a învăța programarea într-un mod plăcut și activ. Elevii au posibilitatea prin intermediul robotului construit de ei sa testeze programul creat.
Pentru comunitate, evenimentul ajuta la pregătirea unei  generații capabile să se adapteze ușor la noile tehnologii.
Am ales să mă implic in acest evenimet Meet and Code pt a trezi interesul elevilor pt programare si noile tehnologii, pt a-i ajuta să facă față la noile provocări ale sec XXI, când foarte multe meserii vor fi inlocuite de IA.

In urma acestei activitati, sper să formez o echipă de copii deschiși la nou, adaptabili, creativi, gata să caute și să gasească soluții pt rezolvarea a diferitelor probleme utilizând programarea.

Din punctul meu de vedere, inițiativa Meet and Code reprezintă o provocare și o oportunitate de a învăța din activitățile celorlalte organizații, de a vedea cum lucrează și de ce sunt interesați elevii din celelalte țări. Este o ocazie de a promova activitățile Asociației de părinți Albatros în comunitate și de a motiva celelalte organiza ții să inițieze activități de programare.”

Comisia Europeană sprijină inițiativa Europe Code Week ca parte a strategiei sale pentru o piață unică digitală. În Planul de Acțiune pentru Educație Digitală, Comisia încurajează în special școlile să se alăture inițiativei, obiectivul fiind acela de a avea 50% din toate școlile europene implicate în promovarea digitalizării, până în anul 2020.

La nivel european, valoarea finanțărilor acordate prin programul Meet and Code s-a ridicat anul acesta la peste 430.000 Euro, sumă alocată pentru susținerea evenimentelor organizate în 25 de țări, în cadrul Europe Code Week 2019.

În România, 90 de evenimente de programare și tehnologie organizate de 75 de organizații non-profit au primit finanțare prin programul Meet and Code, în valoare totală de 27.000 EURO. Descoperiți mai multe detalii despre toate evenimentele Meet and Code din țară, aici – https://www.asociatiatechsoup.ro/blog/evenimentele-meet-and-code-2019.

Pentru cel de-al treilea an consecutiv, sub motto-ul ,,Empowering a Generation”, Meet and Code încurajează organizațiile nonprofit din toată Europa să contribuie la promovarea educației digitale, prin evenimente de programare sau de tehnologie dedicate copiilor și tinerilor cu vârsta între 8 și 24 de ani. Conform raportului “The Digital Skills Gap in Europe” al Comisiei Europene din 2017, 9 din 10 locuri de muncă vor necesita abilități digitale în viitorul apropiat.

Asociația Techsoup, Compania SAP, organizația non-profit germană Haus des Stiftens gGmbH și ceilalți parteneri ai rețelei TechSoup Europe sunt organizatorii inițiativei Meet and Code. Aceasta sprijină evenimente de tehnologie și programare în următoarele 25 de țări: România, Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Anglia, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Italia, Kazahstan, Macedonia, Polonia, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Elveția, Ucraina, Belgia, Olanda și Portugalia.

Asociația Techsoup (https://www.asociatiatechsoup.ro) creează și oferă resurse IT și experiențe de învățare a tehnologiei pentru organizații nonprofit, tineri și profesori. Asociația Techsoup este câștigătoare a premiului Digital Skills for Education din cadrul European Digital Skills Awards în 2017, competiție organizată de Comisia Europeană.

 

A transmis din partea Asociației de părinți “Albatros”, Cristina Humă Președinte