27 aprilie 2024

Studiu APC: 9 din 10 cofetării vând prăjituri cu chimicale!

 

Felia de tort cu antigel!

Felia de tort cu glicerină!

Felia de tort cu margarină lichidă!

Felia de tort cu reziduri de aluminiu!

Felia de tort cu caragenan!

Felia de tort cu carmin!

Felia de tort cu albastru briliant!

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România – APC România, înfiinţată în anul 1990), organizaţie certificată de Guvernul României în anul 2005 ca fiind de utilitate publică, membră a Organizației Europene a Consumatorilor, a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetarii, precum si compozitia mixurilor pentru prajituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarchet.

Studiul a fost realizat de către o echipă de experți ai APC, coordonați de către conf. univ. dr. Costel Stanciu.

În conformitate cu definițiile dicționarelor, tortul este o prăjitură (de obicei de formă cilindrică) făcută din mai multe straturi de aluat, având între ele straturi de cremă, de dulceață etc., acoperită cu o glazură sau cremă, ornamentată etc.; termenul este de origine germană (Torte), rădăcinile fiind în cuvântul latinesc torta. Dicționarele românești din perioada interbelică îl defineau ca prăjitură în formă de turtă cu migdale sau ciocolată (Șăineanu – 1929) sau un fel de pandișpan făcut din ouă, zahăr cu nuci, alune, migdale, castane sau ciocolată (Scriban – 1939).

Prăjiturile comercializate în unitațile de alimentație publică conțin chimicale din belșug. Afacerea cu dulciuri este profitabilă pentru acei comercianți care folosesc mixuri de ingrediente achiziționate din hipermarket, care prin compoziția lor fac ca dulciurile respective să reziste în vitrina frigorifică câteva săptămâni. Le recomand consumatorilor să cumpere prăjituri numai din acele cofetării care afișează următoarele informații despre prăjituri: data fabricației, o declarație pe proprie răspundere prin care își asumă răspunderea că produsele comercializate corespund specificațiilor tehnice de produs, denumirea prăjiturilor, gramajul, termenul de valabilitate, ingredientele cu efect alergogen (gluten, ouă și derivate, arahide și produse derivate, soia și produse derivate, lapte și produse derivate, fructe nucifere, semințe de susan și produse derivate) și temperatura de păstrare. Prăjiturile fiind produse dorite de copii, cofetăriile sunt obligate să atragă atenția părinților prin afișe amplasate în zone vizibile pentru aceștia, în situația în care folosesc coloranți alimentari (E 102, E 110, E 104, E 122, E 124 și E129), care pot afecta negativ atenția copiilor. Toate aceste informații coroborate cu termenul scurt de valabilitate (2-5 zile) ne pot da indicii despre cât de naturale sunt aceste produse.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, Președinte Asociația Pro Consumatori.