25 aprilie 2024

500 de lei RESPECT de la primărie, dar numai pentru pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 de lei

„A îmbătrâni este singurul mijloc de a trăi mai mult”, acesta este doar un fragment din emoţionantul preambul ataşat proiectului de hotărâre adoptat de consilierii locali la finele anului trecut, prin care, proaspăt pensionaţii municipiului vor beneficia de 500 de lei cadou din bugetul local. Programul se intitulează RESPECT şi suma este acordată o singură dată, în urma depunerii unei cereri.

Mesajul continuă pe acelaşi ton sensibil, atingând corzile sufleteşti ale aleşilor locali, ce au aprobat, în unanimitate, proiectul: „Societatea actuală valorizează diferit persoanele vârstnice, comparativ cu societăţile tradiţionale, în care bătrânii erau valorizaţi. Astăzi bătrânii reprezintă o problemă socială, încheierea activităţii profesionale transformându-i în „întreţinuţi”.

Tocmai pentru a amortiza, în oarecare măsură, impactul pe care actul pensionării îl are asupra vârstnicilor, a fost luată decizia acordării celor 500 de lei, un ajutor pentru cei ce joacă rolul de „păstrători ai culturii, consilieri sociali şi bătrâni ai satului”. Din păcate, aleşii au considerat că valoarea de „păstrător al culturii” se cuantifică în jurul unei pensii de 1.500 de lei. Acesta este plafonul maxim la care se opreşte acordarea celor 500 de lei, întărindu-se astfel, citatul din acelasi preambul al HCL-ului: „Societatea actuală valorizează diferit persoanele vârstnice”.