19 martie 2024

Evenimente de aproape 500.000 de euro, organizate în an electoral, la Mangalia!

Un buget extrem de generos, de circa 500.000 de euro, revine, prin bunăvoința administrației publice locale și a aleșilor urbei, manifestărilor organizate la Mangalia, în acest an. Cu egală bunăvoință, calculând, am putea spune că, apelând la aceeași sumă, s-ar putea construi una bucată de școală nouă pentru copiii galactieni, ce așteaptă, de ani buni, să nu mai învețe în două sau chiar trei schimburi sau să le cadă bucăți de clădire în cap.

Nu avem nimic împotriva distracției cetățenilor, mai ales acum, în prag de alegeri, când circul politic va începe să umble, liber, pe străzile Mangaliei. Însă sumele alocate unora dintre evenimentele organizate de primărie sunt demne de o administrație lipsită de datorii, ba chiar cu pușculița aflată pe plus. Nu e, nici pe departe, cazul Mangaliei…

Demarăm în forță, pe 24 ianuarie: 30.000 de lei pentru cocarde și fasole cu ciolan, pentru Ziua Unirii. Doamnele și domnișoarele urbei vor fi mai mult decât încântate să zâmbească în fotografii, primind flori și mărțișoare, în luna martie, de la reprezentanții administrației locale. Și, de ce nu are fi: delicatele cadouri, alături de spectacolele tematice, vor scoate din bugetul local 170.000 de lei.

Iepurașul vine însoțit de 110.000 de lei, sumă alocată micuților urbei, care vor beneficia de spectacole și mascote.

Zilele Mangaliei își iau traista-n băț și anul acesta și se plimbă, de la o dată la alta: deși Consiliul Local a decis, acum ceva timp, ca Ziua Mangaliei să fie pe 8 septembrie, în 2017 aceasta a fost sărbătorită la începutul toamnei, anul trecut a fost aruncată pe 1 Mai, iar anul acesta tot luna mai va găzdui sărbătoarea oficială a orașului, la o dată deocamdată nedecisă. Decisă este, însă, suma alocată celor trei zile de spectacole și mâncare gratuită: 250.000 de lei.

Cupe, medalii, alături de zeci de servicii bine plătite: de amenajare de traseu, cazare, arbitraj, securitate, toalete, PR, transport, radiocomunicații, sonorizare etc, cam așa va arăta cea de a doua ediție a Mangalia Super Rally (8-9 mai). A doua, dar și cel mai costisitor eveniment al anului: 400.000 de lei, bani ce includ și veste personalizate și… sacoșe inscripționate!

140.000 de lei vor distra copiii orașului pe 1 Iunie, evenimentul fiind bine garnisit cu spectacole, clovni și înghețată gratuită, numai bune să înmoaie inimile părinților în prag de alegeri.

Ziua Geamiei Esmahan Sultan (17 august) are alocați, de la buget, 50.000 de lei, Ziua Marinei – 150.000 de lei, Ziua Pensionarului (1 octombrie) – 60.000 de lei, Zilele Toamnei – 140.000 de lei, Ziua Armatei (25 octombrie) – 2.000 de lei, Ziua Națională – 30.000 de lei, iar Ziua Tătarilor (13 decembrie) – 40.000 de lei.

Evenimentele de Crăciun și Turismul Ecumenic merg mână în mână: câte 200.000 de lei, în timp ce mândria de a reprezenta litoralul sudic la târguri naționale și internaționale ne va costa 300.000 de lei. 

Și, ca să nu fim răutăcioși, iată că anunțăm și un eveniment gratis: Europa FM, ce va avea loc la Venus, în luna august. Să nu uităm, însă, că, în acest caz, protocolul de colaborare prin care primăria a dăruit firmei organizatoare 14.000 mp în zona Venus a expirat, iar „gratuitatea” ar putea fi, și ea, tarifată.