28 martie 2024

Zilele Mangaliei au loc în septembrie! Pandemia a anulat unele evenimente și a îngrășat bugetul altora. Bursele elevilor, în stand by… pe termen nelimitat!

La începutul acestui an, aleșii locali din Mangalia aprobau, cu mare generozitate și cu unanimitate de voturi – în condițiile în care, de nenumărate ori, conturile primăriei au fost blocate din cauza datoriilor enorme înregistrate de administrație-, un buget de circa 500.000 de euro pentru câteva evenimente ce ar fi urmat sa se organizeze la malul mării. Din cauza pandemiei, primăria a reușit să cheltuiescă o mică parte a sumelor: 30.000 de lei pentru cocarde și fasole cu ciolan, pentru Ziua Unirii și 170.000 de lei pentru florile de culoare galbenă și mărțișoarele împărțite prin oraș de membrii PNL.

Ce facturi au fost ratate din martie și până azi? 110.000 de lei, sumă alocată Iepurașului de Paști și încă 150.000 de lei pentru Ziua de 1 Iunie. În ceea ce privește Zilele Municipiului, aruncate de colo colo pe parcursul ultimilor ani, încât Mangalia și-a pierdut, cu totul identitatea unei zile care să o caracterizeze, acestea ar urma, potrivit unei decizii a consilierilor, să fie amânate până în septembrie, mai precis în perioada 4-6 septembrie. Suma bifată de organizatori – 250.000 de lei.

Reprogramat, pentru 11-12 septembrie, este și evenimentul Mangalia Super Rally 2020. Trecând peste faptul că acesta este devansat, astfel, în extrasezon, suma colosală de 400.000 de lei (aproape 85.000 de euro) va fi cheltuită pentru cupe, medalii, alături de zeci de servicii bine plătite de amenajare de traseu, cazare, arbitraj, securitate, toalete, PR, transport, radiocomunicații, sonorizare, veste personalizate și… sacoșe inscripționate!

Ziua Marinei, organizată, anul acesta, cu o lună și ceva înaintea alegerilor locale, a primit o infuzie de bani de la un eveniment ratat – Sărbătorile Pascale, ajungând, astfel, de la 150.000 de lei, la 200.000 de lei. Și Ziua Pensionarului a beneficiat de rateul Sărbătorilor Pascale: de la 60.000 de lei va avea o organizare de 110.000 de lei.

Iar Concertele de Crăciun vor sări de la 200.000 de lei, la 250.000 de lei, banii suplimentari provenind de la Sărbătorile Pascale și de la… Ziua Copilului.

Știre tristă pentru credincioșii plimbăreți din bani publici: anul acesta Turismul Ecumenic a fost anulat! Suma salvată în conturile primăriei – 200.000 de lei.

Anulate par, în același timp, și bursele ce ar fi trebuit să ajungă în pușculițele elevilor silitori ai Mangaliei. O istorie tristă a acestor burse, care, de la an la an pare să se repete, iar beneficiarii să ajungă să se bucure de ceea ce li se cuvine, prin lege, după două sau trei semestre. Primăria dă vina pe conducerea unităților de învățământ că nu trimite listele la timp, în timp ce directorii școlilor spun că, dimpotrivă, listele sunt trimise imediat ce se încheie semestrul școlar, dar că executivul din primărie are vistieria goală.