24 aprilie 2024

Scrisoare deschisă a lui Jean-Pierre Marcoux, unul dintre inițiatorii Bibliotecii Franceze din Mangalia, către toți candidații la primărie

Candidatilor la Primaria Mangalia

 

Domnule,

Sunteti candidat la alegerile municipale pentru primăria Mangalia din 27 septembrie.

 Asociatia noastra anima de 30 de ani o actiune culturala in Mangalia, actiune ce a condus la crearea, en partenariat cu orasul Mangalia, pe 17 mai 1992, bibliotecii franceze Arthur Rimbaud.

 In 28 de ani, asociatia noastra a transportat din Franta 25 000 de carti in limba franceza, si diferite alte materiale.

 Primaria Mangalia a finantat, intretinut si achitat facturile utilitare necesare functionarii bibliotecii. De altfel, Primaria Mangalia este cea care a finantat si postul de bibliotecara.

 Acum cand v-ati lansat in cursa pentru primaria Mangalia, pentru un mandat de patru ani, am dori sa cunoastem intentiile dumneavoastra privind aceasta actiune culturala unica in Romania.

 Doriti sa perenizati aceasta Biblioteca astfel incat locuitorii francofoni ai Mangaliei sa poata continua sa profite de  cartile pe care aceasta le pune la dispozitia lor, cum de altfel si la dispozitia celor din regiune sau de oriunde din tara ?

 Daca da, cu ce mijloace ?

 Doriti sa reactivati partenariatul incheiat en 1995 intre Asociatia noasta si Primaria Mangalia ?

 Proiectul Asociatiei noastre pe termen scurt priveste transformarea Bibliotecii in Mediateca. Asociatia ar dori sa contribuie si la crearea unui Muzeu Virtual Numeric, numit « Micro Folie ». Gasiti atasat in anexa prezentarea Power Point a acestui proiect.

 Un astfel de muzeu exista azi in Sibiu. Este singurul din Romania, si de altfel din Estul Europei (Micro-Folie Sibiu).

Statul francez poate finanta cu aproximativ 15 000 de euro. Ramane de gasit finantarea materialului necesar, suma ce se ridica la 15 – 20.000 de euro.

 Ati fi gata sa va angajati pentru ca orasul Mangalia sa dispuna cat mai curand de un astfel de Muzeu virtual ?

 In asteptarea raspunsului dumneavoastra va rog sa primiti, Domnule, respectuoasele noastre salutari.

 

Jean-Pierre Marcoux