De ce trebuie să îi trimiți acasă? Uite, de asta!

De ce? Pentru ca ți-au luat identitatea locală, bruma de cultura, divertismentul, cluburile sportive, orice speranță de a evolua din punct de vedere mental si fizic. Te-au invrajbit cu vecinu’, ai ajuns să nu te mai saluți cu el pe stradă, pentru că lucrează la primărie și e foarte probabil să fie trecut la catastif de un neica nimeni, aterizat in oras te miri de pe unde, că te-a salutat, tu fiind simpatizantul altuia, nu al conducătorului iubit și sugătorilor lui de șosete.
Ți-au plecat copiii în pribegie, pentru că nu mai au locuri de muncă, dar te multumești cu o plimbare moca pe la mănăstiri și te uiți, lung, la pozele lor de pe perete, mirosind, cu nesaț buchetul de flori pe care l-ai primit de la primărie, pentru că ai sărit pragul de 70 de ani. Nepoții tăi nu au o scoală nouă, învață în două schimburi, nu au burse, nu au o sală de spectacole, un cinematograf, nu mai fac sport, pentru că nu mai există cluburi sportive. Zac în pat și butonează. Butonează tableta cu bani de la mama, din Italia, pentru că Mangalia nu e Limanu, să le dea primăria tablete.
În șase luni – după opt ani – au montat trei ringhișpiluri într-un parc abandonat de ani de zile și ai leșinat de bucurie. Like, like și share! Ai dat în gropi ani de zile, dar acum ai asfalt proaspăt, duduie Mangalia! Like, like și share! Boss, duduie orașul pe banii tăi, nu e un favor, e o obligație a primarului! Lucrările astea, făcute cu viteza luminii și calitate chinezească trebuiau să fie gata de mult, de opt, 12 ani, nu acum, când intră morcovu’ până la frunză în aia din primărie!
Ți-au luat Callatisul, Gala HOP!, Târgul de Carte, Liberty, adică exact ce îți aducea bani, vara, când închiriezi la turiști. Ți-au luat și dalele de pe Aleea Teilor, cu care ajunseseși cunoscut până în America. Ți se duse și Lumina de la Malul Mării, dar ai parc de milioane de euro, fara lumina. Din bani de imprumut, pe care tu, fi-tu și nepotă-tu îi vor plăti, eșalonat, luna de luna, zeci de ani de acum înainte. La fel ca și Aleea aia de granit Made in China pe care pășești, la mal de mare, mândru că ești mangaliot.
Se anunță alte disponibilizări la Damen, magazinele se închid, unul după altul, a plecat Fabrica de pâine, au plecat firmele de confecții. . Ne-au promis investitori evrei și turci. Aia libanezi cică nu sunt buni, că aduc locuri de muncă și noi nu suntem obișnuiți cu așa ceva. Deși, pe la reuniunile alea din turism, cu potol moca s-au pozat cu ei, cu drag și spor.
Ei, uite că evreii nu au mai venit, iar turcii ne-au trimis doar poze cu liderii noștri, din Mangalia, la paranghelii pe ritmuri de Tarkan. Să le fie de bine și la mai mare, dar noi tot cu buza umflată suntem. Din 40 si ceva de mii câți eram în Mangalia, am ajuns mai puțin de 35 de mii. Aia deștepți au plecat, deja.. Noi, aștia, mai creduli, care nadajduim într-un viitor mai bun, rămânem până la capăt.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA