28 martie 2024

Bilanț 2020 al IJJ Constanța: în sezonul estival, jandarmii au aplicat 1141 sancţiuni contravenţionale, în cuantum de peste 360.000 lei

Ieri, 19 ianuarie a.c., a avut loc evaluarea activităţilor desfăşurate de către  Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa şi Gruparea de Jandarmi Mobilă Tomis Constanţa în anul 2020. Activitatea s-a desfăşurat în cadru restrâns impus de actualul context epidemiologic, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, în prezenţa domnului  Coşa Silviu Iulian, prefect al judeţului Constanţa, precum şi a şefilor instituţiilor  şi structurilor locale cu care jandarmii cooperează în executarea misiunilor.

În cursul anului trecut a fost continuată activitatea de consolidare instituţională ce a avut ca principal obiectiv eficientizarea activităţilor şi misiunilor destinate creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor, dezvoltarea relaţiilor de parteneriat cu alte instituţii, comunităţile locale şi societatea  civilă, dar şi creşterea gradului de încredere al cetăţenilor în instituţie.

În perioada supusă evaluării,  au fost executate peste  20000 misiuni, dintre care peste 1300  misiuni de asigurare a ordinii publice la evenimente cultural-artistice(ex. „Filme în aer liber”, „Seri de Teatru la Pontul Euxin” „Be Safe-Best Summer Art Fest”, „Festivalul Internaţional de Teatru Independent la Constanța -FITIC, ediția V „JazzUp Sea Festival” „Sunset Sea-mphony”, spectacolele organizate de Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”etc), sportive(fotbal, handbal, volei, rugby, baschet, atletism), religioase, de protest, alegeri, vizite oficiale sau alte adunări publice, celelalte fiind misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, misiuni executate în cooperare/colaborare cu alte instituţii, punerea în executare a mandatelor de aducere emise de către instanţe sau parchete, etc.

Totodată, efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au participat alături de poliţiştii din cadrul I.P.J. Constanţa, la misiuni de menținere a ordinii publice în 19 localităţi din judeţ (Constanţa, Medgidia, Cernavodă, Hârşova, Mangalia, Eforie, Techirghiol, Neptun, Costineşti, Mihail Kogălniceanu, Cuza-Vodă, Castelu, Năvodari, Nicolae Bălcescu, Murfatlar, Cumpăna, Valu lui Traian, Agigea, Vama Veche-2 Mai). 

În perioada sezonului estival 2020, în baza Planului de acţiune „LITORAL 2020” Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a executat misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat, în zonele turistice  Constanţa, Eforie, Techirghiol, Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora,  Saturn, Venus şi Mangalia.

În sezonul estival 2020,  patrulele independente de jandarmi au constatat 13 fapte de natură penală și au  aplicat 1141  sancţiuni contravenţionale (617 amenzi contravenţionale şi 524 avertismente), cuantumul total al amenzilor fiind de peste  360.000 lei.

În anul 2020, structurile specializate de pază şi protecţie instituţională ale inspectoratului au asigurat protecţia la 38 de obiective. Efectivele destinate executării misiunilor de pază şi protecţie instituţională reprezintă peste 50% din totalul efectivelor inspectoratului.

Totodată, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa a executat misiunea de pază, supraveghere și intervenție la 104 km conducte  magistrale de transport produse petroliere. 

În  anul 2020 au fost executate 51 misiuni de asigurare a pazei şi protecţiei unor transporturi cu caracter special şi 463 misiuni de asigurare a pazei şi protecţiei unor transporturi de bunuri şi valori. De asemenea, în perioada analizată efectivele Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au participat la paza şi protecţia a 460 transporturi de corespondenţă clasificată.

În anul 2020, în urma solicitărilor primite de la diferite instituţii, au fost executate în cooperare/colaborare 1123 acţiuni(cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, Parchete, D.I.I.C.O.T., B.C.C.O., D.N.A., D.G.A., în sprijinul executorilor judecătoreşti, cu lucrători ai Direcţiei Silvice Constanţa, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa, ai Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Constanţa, Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, etc).

           În perioada supusă evaluării,  jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au pus în executare un număr de  2144 mandate de aducere emise de către instanţe sau parchete.

În anul 2020,  patrulele independente din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au constatat 66 fapte de natură penală.

Totodată, au fost aplicate 7907 sancţiuni contravenţionale, dintre care 4069 avertismente scrise şi 3838 amenzi în valoare totală de peste 3.500.000 lei.

În cursul anului trecut s-au desfăşurat peste 70 de activităţi informativ-prevenive şi de dialog social, pe linia prevenirii violenţei în mediul şcolar şi în arenele sportive,  pe linia adunărilor publice, precum şi în domeniul  protecţiei mediului, silvic, piscicol şi activităţilor de picnic.

            Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Constanţa va continua să depună eforturi pentru îmbunătăţirea performanţei operaţionale şi creşterea eficienţei instituţionale, acţionând permanent pentru îndeplinirea misiunilor şi atribuţiilor la un nivel calitativ ridicat.

            Totodată, instituţia noastră îşi va desfăşura activitatea în interesul cetăţenilor, al comunităţii şi în sprijinul instituţiilor statului, exclusiv pe baza şi în executarea legii.