26 aprilie 2024

Peste 40.000 de companii din industria ospitalității au nevoie de sprijin urgent pentru a putea supraviețui și pentru a putea derula un plan de recuperare

 

Astăzi, în sala Remus Opreanu, prefectul județului Constanța a avut o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai sectorului HoReCa. A fost prima întâlnire pe subiect în acest an, urmând ca instituțiile din Constanța să stabilească o legătură de lucru cu reprezentanții domeniului, pentru o mai bună comunicare.

Printre subiectele discutate au fost restricțiile suplimentare apărute odată cu trecerea peste pragul de trei infectări la mia de locuitori sau modalitatea în care sunt efectuate controalele de către instituții cu atribuții în acest sens.

La finalul întâlnirii, reprezentanții HoReCa i-au înmânat prefectului un manifest, pe care reprezentantul Guvernului în teritoriu îl va trimite la București, la ministerul Economiei, dar și la instituțiile centrale, care au atribuții în raport cu aspectele semnalate.

MANIFESTUL RESTO CONSTANTA

 

#RECONSTRUIMHORECA

Asociatia Patronală RESTO este Organizatie patronala reprezentativa a industriei ospitalității din Constanta, infiintata legal prin Hotararea judecatoreasca nr. 2764/11.03.2021, ce are misiunea de a susține și de a promova interesele și valorile comune ale membrilor săi, care astăzi reunesc peste 70 de restaurante, hoteluri, cafenele, baruri, cluburi, saloane de evenimente si operatori cu activitate conexa industriei turismului, la nivel local si judetean.

Industria Turismului și a Ospitalității se confruntă cu o criză profundă

Înainte de criza COVID-19, in industria HORECA din România activau:
• 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc având o cifră de afaceri de 5 miliarde euro
Și
• Aproximativ 400.000 de angajati reprezentând 10% din numarul total al angajaților care activează in sectorul privat (190.000 de angajați direct implicați si aproximativ 210.000 angajați ai furnizorilor de produse, materii prime și servicii).

Totodată industria noastră locala contribuia semnificativ la evoluția unor companii ce dezvoltă afaceri locale în domenii conexe, precum agricultură, furnizori locali de ingrediente, producători și distribuitori materie primă în bucătărie, importatori și distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum și sisteme de gestiune, curățenie, transport, logistică, ambalaje.

Urmare a crizei datorată pandemiei globale și a măsurilor restrictive prelungite instaurate de autorități, industria noastră este în prezent cea mai afectată, înregistrând un declin brusc care a dus la scăderea cifrei de afaceri cu aproximativ 70% față de anul 2019 și a determinat suspendarea activității în cazul a peste 50% dintre operatori.

 

La nivel european, conform evaluării Comisiei Europene, turismul este unul dintre cele mai importante ecosisteme, afectat de pandemia COVID-19 și necesită o investiție în valoare de 161 miliarde EUR pentru a reveni la nivelul dinaintea crizei.
Fără această regenerare sectorială, riscurile socio-economice sunt severe.

Europa a înregistrat o scădere cu 70% a sosirilor de turiști în 2020, 11,5 milioane de locuri de muncă din industrie fiind deja afectate.

HORECA poate funcționa!

Lăsați industria să reia activitatea, reluarea vieții economice este esențială!

Industria HORECA trebuie decuplată de la incidența de 3/1000, în baza următoarelor argumente , din urmatoarele argumente :

1. Nu există studii concrete care să demonstreze vreo legătură între funcționarea restaurantelor și creșterea cazurilor de îmbolnăvire, avem iată o un exemplu elocvent, actual. Din 25 ianuarie, de când restaurantele pot funcționa la interior, nu s-a înregistrat nicio creștere a cazurilor. Din contră și, din păcate, conform celei mai recente analize INSP, în ultimele 2 săptămâni s-au înregistrat creșteri considerabile ale cazurilor de infectare în rândul copiilor, în urma începerii școlilor din 8 februarie. Se observă că ratele de incidență săptămânală au crescut majoritar în grupa de vârsta 0-19 de ani, cu peste la 60%, versus celelalte grupe de vârstă, unde nu s-au înregistrat creșteri. Întreg studiul este disponibil în anexa acestui memoriu.

2. Reglementările sunt respectate la nivel național de către toți operatorii

3. Nu există niciun argument științific pentru care restaurantele să nu poată funcționa la 30% din capacitate, cu restricții și măsuri de protecție adecvate.

4. Se apropie sezonul teraselor și oamenii au nevoie să iasă. Oamenii nu mai vor să fie blocați și ținuți departe de activități atât de firești și atât de necesare omului, precum mersul la spectacole, la teatru, ieșitul la restaurant.

Propunem o soluție care să dea posibilitatea funcționării fără restricții a restaurantelor și spațiile de evenimente private și culturale, în următoarele situații:

1. Prezentarea unui certificat de vaccinare

2. Testare PCR sau test rapid cu 48 de h înainte de a participa la un eveniment sau o masă a la carte

3. Testare rapidă la intrarea în incinte.
Cu un sprijin adecvat, turismul și ospitalitatea pot fi unul dintre cele mai eficiente motoare pentru a asigura o dezvoltare durabilă în 2021, pentru Constanta si Judetul Constanta și nu numai. Sectorul susține ocuparea forței de muncă în toate domeniile, contribuie la incluziune socială si bunăstare și generează venituri necesare pentru a păstra identitatea comunității și patrimoniul cultural.

Susținem o revenire cu precauție, iar siguranța comunității este primordială, pentru a ne putea bucura cât mai curând de un trend ascendent în industria turismului. Pentru aceasta, avem toată deschiderea de a colabora și de a susține programul de măsuri de siguranță, pentru care ne bazăm pe sprijinul autorităților locale si central, pentru a fi implementat și respectat cu rigurozitate și conform cu legislația în vigoare.

Solicitam Prefecturii Constanta sa transmita Guvernului Romaniei solicitarile si revendicarile noastre si sa medieze constituirea de Grupuri de lucru in care reprezentantii RESTO sa lucreze impreuna cu reprezentanti ai DSP, DSV, ANSVSA, ANPC, ANAF, ITM, ABADL, ai Primariei Constanta si Politiei Locale Constanta, precum si ai Prefecturii Constanta, in vederea organizarii de Intalniri pentru Informare si Preventie, ( pentru clarificarea si solutionarea problemelor cu care se confrunta comunitatea operatorilor HORECA din judetul Constanta) , dar si in vederea pregatirii Sezonului estival 2021 ( in contextul in care tari concurente precum Grecia si Turcia si-au anuntat deja politicile si strategiile nationale pentru a atrage cat mai multi turisti in acest an).

Misiunea noastră rămâne cea de a apăra interesele industriei locale de ospitalitate și de a fi un sprijin pentru antreprenorii din domeniu, care în această perioadă de confuzie generală, au nevoie de ghidaj si sustinere și de o comunitate puternică. In acelasi timp, asiguram si oferim dialog si colaborare reprezentantilor autoritatilor locale, ca partener de dialog asociativ, pentru a parcurge cu costuri si pierderi cat mai reduse aceasta perioada de mare provocare pe care o traversam.

Președinte Presedinte de Onoare PrimVicepresedinte
Egevit Aslan Corina Martin Nicolae Lascu

Primvicepresedinte Vicepresedinte Vicepresedinte
Roberto Tortora Mihai Sutu Evren Omer

Vicepresedinte Vicepresedinte Vicepresedinte
Alexandru Pintilie Marius Balaban Stelian Alexe

 

Asociatia Patronala a Restaurantelor, Cafenelelor, Barurilor, Beach Barurilor, Cluburilor, Saloanelor de Evenimente si Activitatilor conexe Industriei Ospitalitatii