20 aprilie 2024

Fără stații de încărcare și fără depou: cele 10 autobuze electrice vor intra pe traseu la inceputul lui 2022! Până atunci, ele sunt bune doar de… selfie-uri!

Intelepciunea romaneasca recomanda sa pui, firesc, boii inaintea carutei. Cum, insa, Mangalia trebuie sa fie, la orice capitol, mai cu mot, iata ca nu ne dezmintim nici in privinta unui proiect la care primaria lucreaza de ani buni. „Zece autobuze electrice achiziționate în cadrul unui proiect cu fonduri UE au ajuns, recent, la Mangalia, acestea urmând să deservească transportul public din localitate. Autobuzele produse în Turcia, cu sisteme electrice marca BMW, au o capacitate totală de 36 de locuri, dintre care 22 pe scaune, patru dintre acestea fiind destinate persoanelor cu dizabilități. Autovehiculele sunt acționate complet electric și dotate cu echipamente și sisteme informatice, comunicare și informare audio-video a pasagerilor”, ne anunta, pompos, un comunicat de presă al primăriei.

Toate bune si frumoase, aplaudacii și-au făcut datoria retelele de socializare, umplându-le cu „like, share, inimioare”…

Dar, ce mai aflam din comunicatul primariei? Ca minunatele autobuze vor ocupa o parcare intreaga, degeaba, pana … anul viitor! De ce? Simplu, pentru ca primaria a pus caruta inaintea… cailor putere electrici: „Autobuzele vor fi scoase pe traseu la începutul anului viitor, după finalizarea depoului și a stațiilor de încărcare a bateriilor electrice, care vor fi amplasate la capetele de linii”.

Momentan, Primăria Mangalia se află în procedură de licitație pentru construirea autobazei și a stațiilor de încărcare, iar după finalizarea tuturor etapelor legale de achiziție, vor demara lucrările în teren. În prezent, fiind în perioada de probe, autobuzele au fost garate într-o parcare din vecinătatea Portului Turistic, până la construirea depoului, unde se va face mentenanța acestora. 

Adica, draga primarie, nu era mai frumos si mai eficient sa construiești, din bani europeni, asa cum ai jurat cu mana pe inima, o scoala pentru bietii elevi? Sau să reabilitezi așa, cum la fel ai jurat, Cinematograful Pescarus, Stadionul, sau macar să te apuci de piscina olimpică pe care „o să” o realizezi pentru copiii care, zilele astea, stau si se tîmpesc în case, din lipsă de orice activitate culturală sau sportivă la nivel local?

Sau, pur și simplu, nu era mai bine să construiesti depoul, să faci stații de încarcare și abia după aceea să arunci banii (fie și europeni) pe niște autobuze absolut inutile Mangaliei (în special celei din Coloniști pe care, tot tu, Primărie, ai uitat-o cu desăvârșire) până la inceputul lui 2022?