20 aprilie 2024

Programe pentru copii, tineri și vârstnici, prin proiectul ”Tuzla Smart Living 2021-2025”!

Centrul pentru Tineret ”Ion Creangă” a fost, vineri, 24 septembrie, gazda lansării oficiale a proiectului ”Tuzla Smart Living 2021-2025”, inițiat și coordonat de instituția de cultură, prin compartimentul de specialitate Cultură, Sport, Religie și Activități pentru Tineret din cadrul primăriei comunei de la malul mării.

La eveniment au fost prezenți edilul comunei Tuzla, Taner Reșit, directorul compartimentul de specialitate Cultură, Sport, Religie și Activități pentru Tineret din cadrul primăriei comunei, Aurelian Georgescu, Maria Pascal, custode al Centrului pentru Tineret ”Ion Creangă” si coordonator de proiecte, Anca Frâncu, reprezentantul Serviciului Județean Anticorupție Constanța, Marian Țuțuianu, consilier în cadrul Direcției Județene  pentru Tineret și Sport Constanța, Ciprian Fraico, director general SC Autoeducat SRL, prof. Simona Bostan, reprezentantul părinților în cadrul Centrului pentru Tineret Ion Creangă, Bianca Condruț, reprezentantul tinerilor din cadrul aceleiași instituții.

Partenerii proiectului sunt: Primăria Tuzla, prin Centrul pentru Tineret ”Ion Creangă”, Consiliul Local Tuzla, Ministerul Tineretului și Sportului, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, DGA, prin Serviciul Județean Anticorupție Constanța, Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța; partenerii secundari ai proiectului sunt: centre culturale și case de cultură, ONG-uri, cluburi sportive, societăți comerciale, mass media, societatea civilă.

În deschiderea evenimentului de lansare, coordonatorul proiectului, Maria Pascal, a făcut o scurtă prezentare a Proiectului „Tuzla Smart Living 2021-2025”: ”Acesta este structurat pe trei componente: prima dedicată copiilor, cea de a doua tinerilor și, nu în ultimul rând, cea destinată vârstnicilor din Tuzla.

Prima dintre ele, „Administrația Copiilor – Viitorul începe acum”, se dorește un proiect de educare a copiilor, privind implicarea cetățenească și democrația participativă. Deja, în cadrul „Școlii de Vară”,pe langa activitatile de educatie non formala, micuții din Tuzla au învățat noțiuni fundamentale despre drepturile și obligațiile unui cetățean si participarea la activitati de scriere de proiecte. Copiilor le-au fost prezentate  câteva idei de proiect, urmand ca ei sa vina cu propuneri. Proiectul care va avea cel mai mare numar de voturi atat din partea elevilor cat si din partea profesorilor urmează sa fie depus spre implementare. Tot din aceasta toamna, la propunerea cadrelor didactice si a parintilor la Centrul Pentru Tineret „Ion Creanga” se vor deschide „Cercul de Matematica” si „Cercul de Limba si Literatura Romana”. Vor participa in primul rând elevii care se pregatesc pentru examene, dar și elevi care au nevoie de ore suplimentare la aceste discipline, pentru a putea promova anul școlar. Vor beneficia de acest proiect circa 70 de copii din Tuzla, cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani”.

La rândul său, directorul compartimentul de specialitate Cultură, Sport, Religie și Activități pentru Tineret din cadrul primăriei comunei, Aurelian Georgescu, a schițat viitorul proiect dedicat tinerilor: ”Vom introduce în managementul proiectului ”Abecedarul scrierii de proiecte”, ce va cuprinde un curs de inițiere ”Scriere și management de proiect”, având drept scop familiarizarea tinerilor cu întreg procesul de derulare a unui proiect finanțat de Uniunea Europeană,: identificarea programelor, a surselor de finanțare, cererea de finanțare, procedura de contractare și organizarea echipei de proiect, derularea activităților, monitorizarea și închiderea acestora. Pe lângă aceste activități vom mai organiza cursuri gratuite pentru perfecționarea tinerilor din comună, facilitându-le, astfel, ocuparea unui loc de muncă: cursuri acreditate cum ar fi cel de lucrător de tineret, limba engleză, formarea de animatori socio-educativi, de antreprenoriat etc”, a prezentat Aurelian Georgescu.

În cadrul aceluiași proiect destinat tinerilor vor mai fi derulate activități sportive și recreative: ”Să cunoaștem Dobrogea”, ”Duelul Amical al Centrelor de Tineret” etc. Proiectul este dedicat tinerilor din comuna Tuzla, și, în funcție de abilități și opțiuni se vor forma grupe de cate 15-20 de tineri.

In anii trecuți, la Centrul pentru Tineret Ion Creangă au mai derulat activități specifice pentru adolescenți si tineri. La evenimentul de vineri, la Tuzla, a fost invitat și un reprezentant al Serviciului Anticorupție Constanța- partener principal în cele doua programe componente ale Proiectului „Tuzla Smart Living 2021-2025” (Dezvoltarea asociativității în rândul tinerilor din comuna Tuzla” și „Tehnologia mai aproape de părinții și bunicii noștri”). În conformitate cu cele două fișe de proiect, ofițerii specialiști din cadrul Serviciului Judetean Anticorupție Constanța, vor desfășura o serie de activități de educație anticorupție cu grupurile țintă, în cadrul componentei ce vizează promovarea comportamentului integru în societate.
Cel de al treilea program, cel destinat vârstnicilor, va începe în perioada imediat următoare, și are drept scop implicarea activă a seniorilor în viața socială a comunității. De asemenea, prin acest program, se urmărește familiarizarea vârsticilor cu tehnologia actuală și de viitor, pentru o interacțiune mai sigură. ”Vom beneficia de sprijinul DGA prin Serviciul Județean Anticorupție Constanța, impreuna cu reprezentanții săi, vom organiza intalniri pe tema prevenirii faptelor de coruptie si educatie pentru integritate a cetatenilor.” Prezent la întâlnirea de la Centrul pentru Tineret “Ion Creangă“, primarul Taner Reșit, a felicitat conducerea Centrului Pentru Tineret „Ion Creanga” pentru inițiativa proiectului și și-a arătat, o dată în plus, deschiderea față de orice proiect destinat cetățenilor comunei. “Tuzla este o comună în plină dezvoltare, o localitate plină de resurse naturale, cu copiii și tineri frumoși și deștepți. Mă gândesc ca, anul viitor, să iau legătura cu cât mai mulți primari din județ, pentru a le propune un parteneriat prin care, copiii și tineri din alte zone, cu rezultate foarte bune la învățătură, dar cu posibilități materiale reduse, să fie găzduiți, gratuit, la noi. Sunt copii în satele din jurul Tuzlei care nu au văzut, niciodată, marea, deși locuiesc la doi pași de ea! Cred că este un program care va avea toată susținerea primarilor și consiliilor locale, ce vor adera la el“, a subliniat Taner Reșit, în finalul întâlnirii.