28 martie 2024

Premiera "Editia de Sud": Sabrina Iaschevici a castigat premiul „Stefan Iordache“, Premiul Galei Tanarului Actor HOP! 2012

Cea de a XV-a ediţie a Galei Tânărului Actor „HOP!“ s-a încheiat sâmbătă, 1 septembrie. Organizatorii galei sunt UNITER, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Primăria Mangalia.

Gala este, aşa cum afirmă organizatorul, Uniunea Teatrală din România, unul dintre programele de tradiţie ale instituţiei de cultură, care face parte dintr-un demers de lungă durată al acesteia – sprijinirea şi promovarea tinerilor creatori în domeniul teatrului. Parteneriatul cu primăria Municipiului Mangalia a creat un eveniment de tradiţie în România şi singular în peisajul festivalier autohton, fiind o primă carte de vizită a tinerilor absolvenţi ai institutelor de învăţământ superior teatral, o „bursă” a tinerilor artişti.

Anul acesta, pentru secţiunea individual – proba obligatorie, organizatorii le-au propus concurenţilor o interpretare personală (în limita a 5 minute) a unui text ales din operele următorilor dramaturgi: Carlo Goldoni, Carlo Gozzi, Lope de Vega, Miguel Cervantes, Pedro Calderon de la Barca, Ben Jonson, Christopher Marlowe, William Shakespeare, Jean Racine, Molière, Friedrich Schiller, J. W. Goethe.

Premiile acordate în cadrul galei de anul acesta au fost următoarele:

▪          Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP, Premiul „ŞTEFAN IORDACHE”, a fost acordat actriţei SABRINA IAŞCHEVICI pentru rolul Winnie din spectacolul „Ce zile frumoase!” de Samuel Beckett

 Premiul se acordă în memoria marelui artist Ştefan Iordache, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un mare apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Începând de anul trecut, organizatorii Galei au decis ca Premiul „Ştefan Iordache” să devină MARELE PREMIU AL GALEI. Acesta a fost acordat, începând cu ediţia 2009, pentru cel mai bun actor la secţiunea individual.

 ▪         Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual, a fost acordat actriţei LOREDANA COSOVANU pentru „Crize”, după Mihai Ignat.

 ▪         Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual, a fost acordat actorului ANDREI CHIRAN pentru rolul Alan în „Equus” de Peter Schaffer.

 ▪         Premiul pentru cea mai bună trupă de actori – secţiunea grup, a fost acordat trupei de actori care a prezentat spectacolul ZECE, scris şi regizat de actorii: ÁGI ÁBRAHÁM, KRISZTINA BÍRÓ, NOÉMI DARÓCZI, ÉVA IMRE, CSABA MAROSÁN, BENCE MOLNÁR, RITA SIGMOND, EMESE SIMÓ, ZSOLT VATÁNY.

 ▪         Premiul SICĂ ALEXANDRESCU (începând cu a V-a ediţie), premiul special al juriului,  s-a acordat ex aequo actriţei SIMONA ARSU pentru rolul Groparul din spectacolul „Noaptea Bufonilor”, după texte de William Shakespeare şi actorului ALEXANDRU NAGY pentru rolul Domnul cu baston din „Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec. 

 PREMII ACORDATE ÎN CADRUL GALEI TÂNĂRULUI ACTOR

 ▪          PREMIUL YORICK,  oferit de către revista Yorick, prin Editura Nemira s-a acordat actriţei ANDREEA C. HRISTU care a interpretat în secţiunea Individual „Magazinul cu fleacuri” de Botos Bálint şi Andreea Chindriş.

 ▪          PREMIUL TIMICĂ, oferit de Asociaţia MASTER CLASS s-a acordat  actriţei FULVIA FOLOSEA pentru „Concert de binefacere”, după Eric Bogosian.

 ▪          PREMIUL pentru cea mai buna interpretare a unei tirade de teatru clasic oferit de actriţa DORINA LAZAR nu s-a acordat.

 PREMIUL PUBLICULUI

▪          secţiunea individual

▪          Cea mai bună actriţă: CLAUDIA CHIRAŞ pentru „Sinuciderea Ancăi”, după Adrian Sandu.

▪          Cel mai bun actor: ALIN STANCIU care a interpretat „Omul care ascultă muzică la căşti pe trotuar”, după ,,Paparazzi”de Matei Vişniec.

 ▪          secţiunea grup

▪          trupei de actori care a prezentat spectacolul ZECE, scris şi regizat de actorii: ÁGI ÁBRAHÁM, KRISZTINA BÍRÓ, NOÉMI DARÓCZI, ÉVA IMRE, CSABA MAROSÁN, BENCE MOLNÁR, RITA SIGMOND, EMESE SIMÓ, ZSOLT VATÁNY.