19 aprilie 2024

3 milioane de lei pentru reabilitarea blocurilor din Mangalia, pierdute

Reprezentanţii Primăriei Mangalia au convocat astăzi, 16 octombrie, o întâlnire cu asociaţiile de proprietari din localitate, prilej cu care preşedinţii acestora au putut să îşi prezinte nemulţumirile şi întrebările referitoare la situaţia în care se află oraşul lor.

Prima dintre probleme, cea a anvelopării blocurilor, a fost şi cea mai dezbătută. Preşedinţii de asociaţii s-au declarat nemulţumiţi de faptul că nu li se indică un preţ pentru cota-parte de 20% pe care locatarii trebuie să o achite în cadrul programului naţional de reabilitare termică. Edilul local, Cristian Radu, a declarat că primăria a pierdut o finanţare de 3 milioane de lei (cu care se puteau reabilita 10 blocuri) din cauza faptului că „nu ne-am făcut temele“. Concret, preşedinţii nu au reuşit, din cauza celor din asociaţii care refuză să semneze acordul de principiu, să strângă semnăturile necesare pentru ca, într-o etapă ulterioară, să se realizeze studii de fezabilitate care ar stabili preţul ce ar urma să fie achitat de proprietari. La rândul lor, preşedinţii spun că, în cazul în care unii proprietari şi-au făcut singuri reabilitarea termică, aceştia nu mai doresc să îşi dea acordul prin care vecinii care nu şi-au refăcut faţadele să beneficieze de lucrări achitate, în procent de 20%, tot de cei ce şi-au plătit repararea exterioarelor.

Primarul Radu a spus că, în aceste cazuri, nu poate face studii de fezabilitate pentru 5-10 blocuri şi că, prioritare la reabilitare vor fi blocurile unde s-au strâns acordurile locatarilor. „La sfârşit, vă vor spune cei ce şi-au făcut reabilitarea dacă e bine sau nu. Cine doreşte reabilitare termică să vină la primărie să solicite acest lucru. După strângerea de semnături vom trece la efectuarea studiilor de fezabilitate şi stabilirea preţului pentru fiecare apartament“, a declarat Cristian Radu.

Acesta a reafirmat faptul că Mangalia va avea apă caldă şi căldură la un preţ de sub 300 de lei/gigacaloria, dar şi că va micşora preţul metrului cub de apă rece, care a fost scumpit în urmă cu câteva zile, la 7,66 lei.

Preşedinţii de asociaţii s-au mai plâns de mizeria care zace pe străzile din Mangalia şi staţiuni, de numărul de câini vagabonzi, dar şi de faptul că sunt achitate, lunar, sume foarte mari pentru ajutoarele sociale, deşi beneficiarii acestora refuză să iasă la muncă în folosul comunităţii.

5 thoughts on “3 milioane de lei pentru reabilitarea blocurilor din Mangalia, pierdute

  1. Acum citeva minute s-a terminat sedinta pe care a avut-o Radu cu cei care locuiesc la caminele santierului. Dintr-o suflare si precizind de mai multe ori ca nu e in campanie (bla bla bla) a promis ca rezolva toate problemele. Ciinii vor disparea, la fel mirosul infect de la RAJA, locurile de joaca vor fi ca la Disney, chiriasii isi vor cumpara locuintele (desi acest lucru nu e posibil, lucru confirmat de dl Griguta, venit intr-un suflet la ordinul primarului) etc! Bravo, asa primar de treaba, mai rar!

    1. Hai lasă dragă …chiar aşa ❗ Măi să fie, ce m-am păcălit vis a vis de om 😉

      Ps Un like pentru comment … ironie cu gust 😉

  2. Putem spune să a fost o adunare tensionată !

    De ce ? Din cauza acuzelor de o parte şi de alta, administraţia versus asociaţiile de proprietari.

    Prima acuză: primăria a pierdut fonduri de 3 milioane lei pentru reabilitarea blocurilor din cauza asociaţiilor. Ca argument: nu s-au depus decât 7 dosare până la termenul fixat ! …la ora asta vorbim de 20 de dosare depuse.

    Deşi mă îndoiesc că acei bani ar fi existat, ştiţi bine … că guvernul a tăiat 2 miliarde de euro de la investiţii, să judecăm la rece … ca şi cum banii ăia erau în puşculiţa lui toarşu’ Radu.

    De ce nu s-au depus dosarele ❓

    1.mangalienii numai semnează liste /nu îşi dau acordul dacă nu ştiu cei îi paşte … în cazul de faţă cuantumul din procentul celor 20% pe care îi plăteşte „reabilitatul termic” !

    Cică nu-l putem afla ❓ Aha ! …poate un studiu de fezabilitate 😉 , că şi aşa suntem o naţiune meseriaşă la întocmirea acestor studii fără finalitate !

    Ba nu dom’le Radu, puteam afla foarte simplu din calcule artimetice dacă v-aţi fi pus slujbaşii puţin la treabă ! Dacă 3 milioane reprezenta reabilitarea a 10 blocuri, sumă avansată şi astăzi în adunare, deci partea de finanţare din banul public, adăugam la această sumă un procent de 20 % partea populaţiei … şi uite aşa măcar avansam nişte cifre lui „dorel”, ca să ştie cel aşteaptă ! Dorel a fost minţit în ultimii 20 de ani şi nu aşteaptă blana ursului din pădure !

    2. mangalienii care şi-au izolat apartamentele nu au fost corect informaţi, şi nici astăzi nu sunt mai bine informaţi, cam ce îi aşteaptă, dacă vor plăti sau nu ❗ Şi mai este o problemă. Unul a izolat cu 3 cm, altul cu 5, altul cu 10 sau naiba mai ştie cu cât, iar amu se vrea cu XX şi obligat că el, dorel, nu se încadrează !

    3. o parte din mangalieni stau la turnuri, 23 la număr(blocuri tun), şi aceştia, după spusele domniei voastre, nu intră în această fază a reabilitării, chiar dacă unele, T-urile, sunt din 1974 ! Deci, iaca, 23 de dosare nu s-au depus pentru că nu le-aţi vrut !

    Şi atunci, despre ce vorbim dom’le Radu !

    Credeţi că vina aparţine asociaţiilor ❓ ❗ Zic eu că este împărţită, proporţional … şi cred că slujbaşii domniei voastre tebuie să aibă mai multe aplecare spre rezolvarea problemelor şi nu încurcarea lor ! Desigur, nimic nu se face doar bătând din palme, şi de pe o zi pe alta, dar … puţinii bani pe care-i aveţi în visterie, trebuie să-i prioritizaţi pe chestiuni care chiar sunt necesare şi urgent de rezolvat ! Proiectele mari, care se derulează într-un termen mediu, se fac după calcule minuţios făcute, şi care în prealabil au fost supuse dezbaterii publice, iar când s-au găsite rezolvarea la toate întrebările râmase în suspensie, se trece efectiv la treabă !

    Proiectele pe temen lung, când vine vorba de strategie, trebuie să le lăsaţi în seama entităţilor mai mari, guvern, consiliu judeţean, care cât de cât le pot duce la îndeplinire şi prin prisma finanţării, sau adoptaţi parteneriatul public-privat, asta ca să nu ne întâlnim cu chestiuni de genul „stâlpul”(proiect demarat de un primar, iar cel care i-a urmat nu la mai vrut) – pentru că ştiţi foarte bine …suntem deficitari la capitolul continuitate proiecte dacă se schimbă administraţie !

    Am observat că se aruncă vina, şi nu de ieri sau de azi, pe asociaţii când au probleme cu furnizorul …că ei trebuie să iasă pe stradă şi să urle că Raja le-a mărit metrul cub de apă … etc! Ţin să vă reamintesc domnilor din administraţia locală, că sunteţi obligaţi prin lege să vegheaţi dar şi să controlaţi modul cum se derulează toate delegările de servicii publice vitale către populaţie. Ele funcţionează sub autoritatea voastră, administraţia publică se realizează în regim de putere publică! …pentru că însăşi prin definiţie, serviciul public desemnează o activitate realizată de un agent privat autorizat, de un organ public, prin care se realizează nevoi sociale de interes general.

    Vă voi insera şi acel art 28 din Legea 230/2007 care spune ,,Art. 28. – (1) Asociaţia de proprietari poate intermedia servicii între furnizori şi proprietarii consumatori, în special cu privire la serviciile publice de utilităţi, pe baza unor contracte de prestări de servicii sau de furnizare cu caracter individual. Pentru contractele de furnizare cu caracter individual, drepturile şi obligaţiile cu privire la serviciul furnizat aparţin, pe de o parte, furnizorului şi de cealaltă parte, proprietarului.

    (2) Pentru recuperarea debitelor cu privire la serviciile publice de utilităţi, furnizorul serviciului va acţiona împotriva proprietarilor restanţieri.

    (3) Serviciul de intermediere din partea asociaţiei de proprietari constă în: repartizarea facturilor către proprietari prin lista de plată lunară, încasarea şi plata sumelor reprezentând contravaloarea consumului facturat, înştiinţarea furnizorului cu privire la debitori.” – asta ca să numai aud zicându-se la tot pasul: de ce nu l-ai dat în judecată pe Xcsulescu pentru datorie.

    Tu, furnizor, dacă ai văzut că trece o lună, trec 6 luni şi datoria creşte, de ce nu ai luat măsuri. Să nu se înţeleagă ca măsură „suprimarea serviciului”… legea nici nu admite această procedură la furnizarea în comun. Ştiai legea şi în consecinţă trebuia să-ţi faci datoria ca să-ţi recuperezi debitele. Competenţa de acţiune în instană este delegată de legiuitor furnizorului ! Sigur, şi asociaţia poate acţiona, dar ştiţi bine, asociaţiile de proprietari au ca drept scop administrarea şi gestionarea proprietăţii comune, aşa cum defineşte legea la art.4.

    S-a abordat şi tema căldurii ! S-a avansat preţul de sub 300 de lei pentru populaţie, aia de producţie nefiind în sarcina noastră şi deci, nu trebuie să ne intereseze ! Ba zic că da, dar este o discuţie foarte lungă şi nu vreau să plictisesc. Îl voi discuta poate cu domnia ta când vei avea timp pentru contre 😉 . Totuşi, am o opinie în problema căldurii ! Cred că se merge încet şi că la momentul pornirii instalaţiilor vor apărea multe probleme. Timpul este întârziat. Nu am înaintat suprafeţele care mai sunt branşate, aparatura de măsurare nu s-a verificat metrologic, rezevoarele sună a clopot etc . …şi noi încă mai venim cu lozinca ”contractul păgubos din 2003” – vesnicul vinovat Iorguş. Nu mon cher Radu, acel contract a fost bun din moment ce mangalienii au beneficiat de căldură. Iarna lui 2011-2012 a fost catastrofală pentru că cel care ţi-a cesionat voturile pentru turul 2 i-a alungat pe cei de la Romintherm şi mi-a adus pe cap, în opinia ta căpuşă, Callatis Therm. Preţul până în iarna cu pricina a fost unul bun, pe care populaţia l-a suportat! Cel de acum este mare…şi poate îşi aduce aminte guvernache Plagiattore de ce a promis la momentul când Boc a tăiat subvenţia guvernamentală la producţia de energie termică: venim noi şi vom da tot, vom repara tot. Ce aşteaptă, apocalipsa ❓ Iacătă că sunt la guvernare, dar prezintă impotentă menagerială şi sunt loviţi de sindromul lui dorel : memorie scurtă.

    Ar mai fi multe de ,,aşternut ’’ p-aci, dar nu vreau să-mi spui după aia că ,,unii stau noaptea pe bloguri şi commentează în loc să vină să pună umărul,,. Păi nu pot dom’le să pun umăr la construcţia dumitale, pentru că ziua mă duc la job şi fac treabă pentru instituţia care mă plăteşte, iar după ce sosesc pe meleaguri, mă apuc de probleme de administrare, care sunt cu zecile … asta şi din cauza că lumea este sărăcită şi trebuuie să cărpeşti cu ce poţi ❗ Şi dacă tot aminteşti de bloguri, observ că eşti la curent cu ele, vezi că sunt multe păreri interesante, care aplicate, dau rezultatele scontate! … iar celor care te informează de ce anume scrim aici, spunele aşa: să nu le înflorească …racilă românească. Au posibilitatea tipăririi pentru ca să le citeşti personal !

    PS Juma-juma-ul din campanie avea iz politic şi credeam că l-ai pricipit de atunci. A-l arunca amu ca temă, îmi spune că ceva nu se roteşte, nu prea accepţi principiile democratice. Sau …am înţeles yo greşit. Şi trebuie să ne fie foarte clar: în momentul în care ne-am asumat un rol public ne putem aştepta la tot felul de ziceri … cum de altfel procedezi domnia ta cu Iorguş, veşnicul vinovat de la Adam şi Eva şi în care loveşti fără milă. Încă ceva …Ştii bine, nu comentez anonim! Am două nick-uri consacrate de care abuzez şi martor îţi poate fi prietenul Vişa …cel care îmi vede IP-ul .

    Aşa că…să auzim de bine şi dă-ţi măsura priceperii, aşa cum le-ai promis mangalienilor în campanie !

  3. Ce le stii tu pe toste, Bazele, dar uiti ca incalzirea a mers bine cat timp Iorgus a avut de castigay capital politoc si niscaiva banuti prin buzunar. Cand a fost inlaturat prin venirea CT, nu numai ca n-a ajutat populatia sa treaca iarna, desi avea guvern PDL, dar mai pus si bete in roate, ca doar nu era sa-l sustina pe Tusac! Si mai uiti ceva important. A preferat sa inchida Goldul, lasandu-l cu datorii mari la stat. Oare de ce? Ce avea de castigat? Apare Romintermul, firma curata ca lacrima, merge bine treaba pana se investe unul de te da la o parte. Frate, Tusac a fost doar prost, incapabil de a conduce, dar marele smecher hapsan si care a vandut tot ce putea in spatele aurei de bunavointa si cinste a fost Iorgus. Daca tot esti asa interesat, ia du-te matale la primarie si cere acte unde ai nelamuriri si ai sa constati ca ajungi mereu la nereguli ale lui Iorgu, ca Tusac nu fu in stare nici macar atat sa faca, sa puna macar hartii peste cele vechi. Ajungi repede la sursa. Asa ca lasa-ma , taya, sa ma conving eu ca Radu asta e pericolul mare, mai mare decat prpstia lui Tusac si furtul lui Iorgus.

    1. Cornel,
      unde doare să mă duc să aduc „doftorul” ❓
      Am zis că nu vom avea căldură sau că se înaintează cu viteza melcului ❓ Păi citeşte nene la rând, nu pe sărite 😈
      Ca să îţi poţi aduce aminte de 2002-2003 e necesar un refresh la memorie … şi va rezulta un Gold în insolvenţă, care nu putea să-ţi producă ET şi un oraş în care lumea încă mai avea „furnale” sau „jgheaburi” la geam pentru fum !
      Un deputat sau senator nu are de ce îşi băga coada în chestiuni care sunt apanajul executivului local – vezi separaţia puterilor în stat ! Respectivul este trimis în parlament pentru a croi legi bune pentru ţară , de a exercita un control asupra actului executiv şi loby pentru chestiuni punctuale pentru comunitatea pe care o reprezintă !
      Persoanele, chiar şi cele care sunt alese, se bucură de prezumţia de nevinăvăţie. Nu cred că eşti în măsură să dai verdicte … şi încă nu a început campania electorală.
      Am uitat …voi v-aţi obişnuit să furaţi startul 😡

Comments are closed.