26 aprilie 2024

Staţiunea Venus, îngropată în gunoaie, ticsită cu coteţe şi restaurante cu stâlpi de iluminat public în interior

Inspecţiile, întreprinse de către primarul Mangaliei, Cristian Radu, în staţiunile sudice au continuat, miercuri, 6 martie, în zonele Venus-Saturn, unde neregulile au fost întâlnite la tot pasul.

Copaci decoraţi cu diverse indicatoare, stâlpi de iluminat scorojiţi sau aflaţi în interiorul unităţilor de alimentaţie publică, maldăre de gunoaie şi resturi ce provin de la materialele de construcţie, buruieni şi haite agresive de câini maidanezi, toate sunt la „loc de cinste” în zonele care urmează să primească turişti peste doar două luni.

În urma verificărilor, edilul a decis luarea, rapidă, a unor măsuri dure. Astfel, popicii, amenajaţi pe trotuare, vor fi tăiaţi, gunoaiele dezorganizate vor fi ridicate, iar spaţiile verzi, toaletate. De asemenea, vor fi aduse la lumină trotuarele acoperite, în prezent, de iarbă, crengi, gunoaie şi excremente de câine, iar coteţele, chioşcurile, magaziile sau celelalte construcţii inestetice, din pal, vor dispărea. Cei care vor fi taxaţi cel mai aspru sunt titularii contractelor de concesiune, asociere etc. ce nu şi-au îngrijit suprafeţele deţinute, acestea fiind lăsate în paragină. Reprezentanţii primăriei vor rezilia, unilateral, toate contractele, urmând ca terenurilor respective să li se dea un aspect mai îngrijit. În acelaşi timp, agenţii economici care deţin parcări vor fi obligaţi să le cureţe şi să le acopere cu gazon sau alte suprafeţe atractive, având în vedere, că, deocamdată, sunt acoperite cu gunoaie, crengi de copaci, ambalaje etc.

Pe suprafeţele deţinute de primărie, curăţenia generală va fi făcută  de cele peste 200 de persoane care primesc ajutoare şi hrană de la cantina socială. Dacă beneficiarii în cauză vor refuza să execute cele 70 de ore/lună de muncă în folosul comunităţii, vor fi notificaţi, iar în maximum 15 zile vor rămâne atât fără bani, cât şi fără mâncare şi locuinţe. „Toţi cei care primesc ajutoare, trebuie să şi muncească şi să nu vină să spună că sunt operaţi sau că nu au cu ce să ajungă în staţiuni. Pot merge şi pe jos, nu văd în acest lucru o problemă, nu avem la dispoziţie elicoptere”, a declarat primarul Mangaliei.

Tot în cadrul periplului prin Venus, edilul a hotărât inventarierea cazematelor şi amenajarea lor, astfel încât să li se dea o întrebuinţare plăcută ochiului şi utilă, în acelaşi timp.

Gardurile, barierele vor fi şi ele rase de pe faţa pământului, deoarece sunt inestetice şi îngrădesc spaţii care, oricum, vor fi reamenajate. În ceea ce priveşte indicatoarele, acestea vor avea un model unitar, nu vor mai fi prinse pe stâlpi sau copaci, ci instalate într-un mod corespunzător.

Tot în timpul deplasării pe teren, a fost descoperită o familie din Mangalia care locuia în condiţii inumane. Este vorba despre Ioan Savu, în vârstă de 70 de ani, din Mangalia, dat afară de copii, ce locuieşte, de patru ani, împreună cu soţia într-un punct al Crucii Roşii, o construcţie mică, din metal, fără lumină, fără apă, fără căldură. Singura care deţine un venit este soţia, cei doi chinuindu-se să-şi ducă traiul mizer cu o pensie de câteva sute de lei. Cei doi vor fi aduşi, mâine, la Căminul de bătrâni, unde vor locui în condiţii optime, vor avea  căldură şi vor primi hrană caldă.

Concluzionând, deocamdată, staţiunile turistice arată deplorabil, cea mai mare parte a agenţilor economici bătându-şi joc de legi, cât şi de proprii clienţi, vizitatorii, pentru care nu s-au agitat să le facă sejururile plăcute, dimpotrivă. După cum se ştie, verile trecute, turiştii au plecat cu amintiri de coşmar din cauza hoţilor, a câinilor, gunoaielor, dar şi a personalului din hoteluri şi restaurante, prost pregătit şi pus pe căpătuială.