26 aprilie 2024

Modificări aduse Programului „Prima Casă” – Dacă s-a achitat primul credit pentru o locuinţă, poate fi cumpărată şi o a doua în aceleaşi condiţii avantajoase

 Senatul a adoptat în cadrul şedinţei de ieri, 12 martie 2013, proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2012 în cadrul căruia sunt prevăzute modificări asupra implementării Programului „Prima Casă”. Astfel, printre măsurile noi se află şi aspectul care stabileşte că se poate schimba sau achiziţiona o altă locuinţă decât cea luată iniţial în cadrul programului, în cazul în care aceasta din urmă a fost grav deteriorată (vicii ascunse sau daune ca urmare a procedurii unui risc asigurat). Totodată, este prevăzută şi posibilitatea achiziţionării unei a doua locuinţe în cadrul programului „Prima Casă” dacă se stinge creditul contractat iniţial.

În cazul provocării unor daune asupra locuinţei, ca urmare a producerii unui risc asigurat, de natură a o face improprie utilizării potrivit destinaţiei, beneficiarul va putea achiziţiona o a doua locuinţă în cadrul programului, dacă s-a stins creditul contractat iniţial în baza aceluiaşi program. Prin locuinţă improprie utilizării în sensul programului se înţelege locuinţa afectată de daune constatate şi evaluate la o valoare de cel puţin 50% din valoarea creditului acordat iniţial. Conform notei de fundamentare a OUG nr. 94/2012, Programul „Prima Casă” a fost implementat la nivelul anului 2009, într-un context în care persoanele fizice se confruntau cu dificultăţi în accesarea unui credit destinat achiziţionării/construirii unei locuinţe, dificultăţi care se datorau în principal lipsei garanţiilor solicitate de bănci în temeiul normelor de creditare proprii.

Programul „Prima Casă”, aprobat în vara anului 2009, prin Ordonanta de Urgenta numărul 60/2009, oferă românilor, fără o locuinţă în proprietate personală, posibilitatea de a achiziţiona o casă prin credit, în condiţii mai accesibile comparativ cu cele aferente creditelor ipotecare şi imobiliare standard. Programul guvernamental se adresează persoanelor care nu deţin o locuinţă în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia. Creditul se acordă atât pentru achiziţionarea unei locuinţe finalizate ori în curs de finalizare, cât şi pentru construcţia unei locuinţe. Solicitanţii trebuie să dispună de un avans de minimum 5% din preţul de achiziţie a locuinţei.