23 noiembrie 2024 23:49

Judecătoria Mangalia, inundată la fiecare ploaie! Instituţia nu a mai fost renovată de 20 de ani

În urmă cu câteva zile, vicepremierul Liviu Dragnea anunţa că Guvernul României va iniţia un plan de reabilitare a sediilor unor instanţe, precizând că, în proiect, vor fi cuprinse 27 de astfel de imobile, din oraşele reşedinţe de judeţ. Programul ar urma să se deruleze pe două componente, respectiv reabilitarea sediilor actuale şi construirea de sedii noi.
Printre clădirile ce ar putea beneficia de acest proiect ar putea fi şi cea a Judecătoriei Mangalia. Clădirea a fost construită în anul 1915, aparţinând, iniţial, Ministerului Finanţelor, fiind construită pentru Vamă, instituţia funcţionând, aici, până la sfârşitul celui de al doilea război mondial. Ulterior, timp de 43 de ani, clădirea a fost sediul Cooperaţiei de Consum şi IREC. În 1995 imobilul este atribuit Ministerului Justiţiei, aici înfiinţându-se Judecătoria Mangalia. În acelaşi an au loc şi ultimele reparaţii ale vechii clădiri.
Potrivit declaraţiilor preşedintelui Judecătoriei, judecător Anton Cristian David, în momentul de faţă construcţia se află într-o stare avansată de degradare, pentru reabilitarea sa fiind necesari circa 2 milioane de euro. În decursul anilor, au apărut, în pereţi şi în tavan, fisuri extrem de mari, iar în momentul în care plouă, apa se infiltrează până la podea. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât şi clădirea adiacentă Judecătoriei, care adăposteşte arhiva civilă, este inundată la fiecare ploaie, punând în pericol dosarele stocate aici.
Judecătoria Mangalia este inclusă într-un program de reabilitare al Ministerului Justiţiei, proiectul cuprinzând renovarea spaţiilor din interior, dar şi extinderea clădirii şi înfiinţarea mai multor birouri de judecată, mai spaţioase decât cele deja existente. Deocamdată, instituţia nu a primit niciun ban pentru aceste lucrări însă se speră ca, la o primă rectificare bugetară sau în bugetul anului viitor să fie prinsă şi reabilitarea Judecătoriei.
Circumscripţia Judecătoriei Mangalia cuprinde localităţi din arealul Vama Veche – Albeşti – Tuzla – Pecineaga – Topraisar – Mereni – Negru Vodă. Anual, la instituţia publică sunt înregistrate circa 5.000 de dosare, iar aproximativ 10.000 de cetăţeni tranzitează clădirea în aceeaşi perioadă. La un atare volum de muncă, instituţia are numai două săli de judecată, în care îşi desfăşoară activitatea un număr de 9 judecători.