23 noiembrie 2024 5:25

Doar la Mangalia: 2.500 de copii se „bat” pe trei săli de sport

Joi, 27 noiembrie ac, primarul Cristian Radu, administratorul public Romulus Dumitrana, viceprimarul Bogdan Maganu şi consilierii locali Ghiulgiean Membulat, Dan Moldovan, Sorin Andrei şi Leonard Tănase au participat la o întâlnire cu o parte a directorilor unităţilor de învăţământ cu săli de sport, cu reprezentanţi ai asociaţiilor şi cluburilor sportive, dar şi cu părinţi. Subiectul dezbaterii l-a reprezentat accesul copiilor care fac sport de performanţă în sălile ce aparţin Şcolii Generale nr. 1, Liceului Tehnologic „Ion Bănescu” şi Liceului Teoretic „Callatis”.

Practic, motivul acestei întâlniri a fost dat de disputele create între părinţi şi directorii instituţiilor respective în privinţa accesului diferit, inechitabil din punct de vedere financiar şi chiar haotic al copiilor ce practică baschet în cadrul clubului MC Ball Mangalia. Din această structură fac parte 120 de copii ce se antrenează în două locaţii, laolaltă cu alţi sportivi, spaţiul de desfăşurare fiind, deci, foarte mic. În plus, în week-end, sălile de sport nefiind încălzite, copiii se antrenează în frig, iar mulţi dintre părinţi sunt pe cale să-i retragă din activitatea sportivă. O altă problemă sesizată edilului Cristian Radu tot de către părinţi este aceea că în timp ce copiii achită o taxă de închiriere a sălii, ce include o sumă alocată antrenorului, alţi beneficiari, adulţi, au acces gratuit şi chiar la ore suportabile. „Copiii nu se pot antrena la orele 20.00 – 21.00, deoarece sunt obosiţi, iar a doua zi merg la şcoală. Nu ni se pare normal să fie ţinuţi în frig, la sfârşit de săptămână, să se antreneze cu alte grupe şi nici să meargă în săli diferite”, a declarat o mămică revoltată.

Referitor la acest subiect, primarul a declarat că în ultima perioadă a fost asaltat de astfel de reclamaţii, fapt pentru care a iniţiat această întâlnire, astfel ca lucrurile să se rezolve în cel mult o săptămână. „Îmbucurător este faptul că, în prezent, la Mangalia, fac sport de performanţă peste 2.500 de copii. Este normal ca aceştia să se pregătească atât vara, cât şi iarna. Sălile de sport sunt proprietatea Consiliului Local Mangalia, fiind date în administrare unităţilor de învăţământ. Deşi, s-au făcut numeroase speculaţii, directorii de învăţământ nu comit nicio ilegalitate închiriind acele săli, banii neajungând, aşa cum se vehiculează în vreun buzunar anume, ci sunt folosiţi pentru repraţia sălilor, zugrăveli, dotări şi utilităţi. Au fost cazuri în care a căzut tencuiala de pe pereţi de la loviturile de minge, s-au rupt plasele porţilor sau a fost distrus mobilierul. Consider însă că dacă suntem chibzuiţi, îi putem ajuta pe copii să aibă acces în aceste săli gratuit, urmând să fie taxaţi, conform unei hotărâri a Consiliului Local Mangalia doar adulţii. În acest sens, la prima şedinţă ordinară, va fi modificată hotărârea, astfel ca micuţii să intre să facă sport fără să mai achite vreun leu. Am aflat că sunt interesaţi de aceste săli inclusiv poliţiştii şi jandarmii. De acum înainte, toţi adulţii, indiferent din ce zonă vin, vor plăti, copiii vor fi însă scutiţi, deoarece aşa este firesc”, a spus primarul Cristian Radu.

Tratament preferenţial pentru poliţişti, care n-au dat un leu pentru ocuparea sălilor!

La Şcoala Generală nr. 1, de exemplu, taxa percepută pentru copii este de 30 de lei/oră, iar pentru adulţi – 75 de lei/oră. Directorul instituţiei, prof. Cristian Dobre a declarat că din banii încasaţi în urma închirierii sălii s-au asigurat dotări considerabile. „Am cumpărat plasă albă, nouă, pentru porţi, o maşină de spălat şi aspirat podeaua, care au costat peste 20.000 de lei. Singurii beneficiari care nu achită bani pentru ocuparea sălii sunt poliţiştii, însă nu am curaj să-i taxez”, a spus mai în glumă, mai în serios directorul.

În privinţa căldurii, directorilor li s-a cerut să solicite societăţii de termoficare să furnizeze agent termic şi la sfârşit de săptămână, astfel ca atmosfera din sălile de pregătire să fie corespunzătoare. De asemenea, s-a precizat faptul că vor avea prioritate în sălile de sport elevii instituţiilor respective, copiii care fac sport de performanţă şi dacă mai rămân ore libere cei care practică activităţi sportive din pasiune, aceştia din urmă doar în baza unei taxe.

Pentru ca situaţia accesului în sălile de sport să fie rezolvată o dată pentru totdeauna, edilul Cristian Radu a propus formarea unui grup de lucru din care să facă parte consilieri locali, directorii de instituţii, asociaţii sportive şi câţiva părinţi. Împreună vor stabili un grafic în funcţie de orele de curs, astfel încât după programul şcolar, să poată fi găzduite antrenamentele cluburilor şi asociaţiilor ce solicită acces.