Studenţi ruşi, în pregătire la Mangalia
Duminică, 7 mai 2017, la ora 16.00, Muzeul de Arheologie „Callatis” a găzduit deschiderea oficială a taberei de pregătire practică a unui grup de 18 studenți ai Universității Regionale de Stat din Moscova.
Proiectul a debutat în anul 2015, când Comunitatea Rușilor-Lipoveni din Mangalia a găzduit un grup de 6 studenți de la istorie-arheologie, însoțiți de un profesor universitar. În schimb, Universitatea Regională de Stat din Moscova a oferit unui tânăr lipovean posibilitatea de a studia gratuit în capitala Federației Ruse.
În anul 2016 proiectul a fost suspendat din cauze pur economice, pentru ca în acest an să înregistreze un deosebit succes. Prima serie de 18 studenți de la specializările biologie, geografie, ecologie, geologie sunt deja cazați la Mangalia pentru perioada 7 – 16 mai, urmând ca în data de 18 mai să vină al doilea grup de la specializările istorie și arte plastice. Fiecare grup e însoțit de câte două cadre didactice. Primul este coordonat de Conf. Dr. Ion Pîslaru (coordonator proiect) și Prof. Dr. Zinaida Tkaceva, decan al Facultății de Geografie-ecologie.
Evenimentul de la muzeul callatian a fost deschis de prof. Iacob Magdalena, în calitate de președinte al Comunității Rușilor-lipoveni din Mangalia, care a mulțumit Primăriei Municipiului Mangalia pentru sprijinul acordat prin intermediul Direcției de Cultură și Sport, director Lucian Nichita. Ing. Nicoleta Griguță, partener în proiect prin Asociația ProActiv pentru Comunitate Mangalia a urat tinerilor ”bun venit” și i-a felicitat pentru că au ales Mangalia ca loc de pregătire practică. Dr. Tatiana Odobescu și dr. Sorin Marcel Colesniuc au prezentat materiale informative despre istoria locală și revenirea papirusului în muzeul callatian. Comunitatea Rușilor-lipoveni din România, organizația centrală București a fost reprezentată de ec. Nichifor Varabiov, care a vorbit studenților în limba rusă despre minunile naturii cu care a dăruit Dumnezeu România.
În închidere, Comunitatea Rușilor-lipoveni din 2 Mai a oferit un mic moment artistic realizat de ed. Antonina Lăcătuș cu copiii care urmează cursul de limba rusă la Școala Gimnazială nr.1 Limanu.
„Din programul generos al studenților ruși menționăm vizitarea rezervațiilor naturale din zona Mangalia, Shabla, Durankulak, Tyulenovo, Balcic, Varna, Constanța, Tulcea, vizită la Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole a Universității ”Ovidius” Constanța și semnarea unui parteneriat cu această prestigioasă instituție de învățământ superior din sud-estul României și o excursie la București“, ne-a declarat prof. Magdalena Iacob, care a însoţit delegaţia.