Iniţiatorul referendumului, Nicolae Moroianu: „În 6 ani, s-au cheltuit 100 de milioane de euro pentru NIMIC”!
Vineri, la ora 11.00, la Olimp, iniţiatorul reeferendumului, consilierul local Nicolae Moroianu a susţinut o conferinţă de presă în cadrul căreia a explicat motivele care au determinat luarea acestei decizii. „Din 2012 până în prezent, s-au cheltuit 100 de milioane de euro, bani în urma cărora nu a rămas nimic: nu avem plantată nicio floare, trăim în beznă, pentru că după reparare, iluminatul public merge mai prost decât înainte, iar drumurile sunt praf. S-au dat zeci de miliarde de lei pentru onorariile avocaţilor care au reprezentat municipiul în procese pe care le-am şi pierdut în mare parte. În schimb, în Educaţie, Cultură şi Sport nu s-a investit nimic, astfel că au ajuns într-un stadiu jalnic. Banul public a fost, practic, cheltuit foarte prost, păgubos pentru locuitorii Mangaliei”, a declarat Nicolae Moroianu.
Alesul a reamintit faptul că în cadrul ultimei şedinţe ordinare de Consiliu, primarul şi-a exprimat intenţia de a contracta un împrumut în valoare de 10 milioane de euro, aspect care a stârnit o mare indignare în rândul cetăţenilor. „Interesele cetăţenilor au fost nesocotite, astfel că cel mai frumos şi curat oraş din România, Mangalia, a ajuns, acum în coada listei. Staţiunile sunt în paragină, degeaba investitorii din turism şi-au făcut treaba, pentru că infrastructura este la pământ. În plus, mărirea taxelor cu 50% i-a dus la faliment. Pe de altă parte, turiştii se plâng din cauza câinilor, a buruienilor, întunericului, drumurilor şi trotuarelor distruse. Din această cauză, au ajuns să marcheze gropile cu spray fluorescent pentru a se feri de ele! Într-un fel, nu este de mirare faptul că pe domnul primar nu-l interesează situaţia oraşului, deoarece este navetist, la fel şi oamenii din echipa sa. După ora 16.00, dacă în oraş se întâmplă ceva, Executivul nu este de găsit”, a mai spus Nicolae Moroianu.
Din cauza taxelor exagerate, din 2012, până în prezent, s-au închis 2.000 de firme!
Acelaşi consilier local a amintit şi de legenda care s-a creat în jurul edilului Radu Cristian, conform căreia ar fi susţinut de anumite instituţii ale statului, respectiv de anumiţi oameni influenţi. „Nu vreau să cred ce tot rostesc cetăţenii de câţiva ani încoace. Nu pot să cred că instituţiile sau acei oameni, la care se face referire, şi-ar dori să contribuie la distrugerea unui municipiu cu 6 staţiuni turistice de interes naţional!”
După cum am anunţat, startul în vederea demiterii primarului prin referendum a fost dat, ieri, pe o ploaie torenţială. Întâlnirea dintre cetăţeni şi iniţiatorul acestui demers a avut loc la ora 16.00 în faţa Casei de Cultură. „Am fos plăcut surprins să constat că oamenii au învins ploaia din dorinţa de a produce o schimbare în bine a Mangaliei. Am distribuit peste 400 de liste. Am toată încrederea că se vor strânge semnăturile necesare, deoarece oamenii şi-au învins frica de a se implica. Feed-back-ul cetăţenilor vizavi de referendum este copleşitor”, a mai adăugat Nicolae Moroianu.
La conferinţă, au mai fost prezenţi consilierii locali ALDE, Dragoş Bociog şi Leonard Tănase. Acesta din urmă a declarat că unii cetăţeni s-au întrebat de ce se apelează acum la referendum şi nu se aşteaptă anul 2020, când vor avea loc noi alegeri locale. „Dacă mai stăm 3 ani fără să facem nimic, în 2020, oraşul şi staţiunile vor fi distruse în totalite şi nu vom mai putea repara nimic. Gradul de îndatorare al oraşului este, deja, foarte mare, iar aspectul şi economia locale sunt, deja, în cădere liberă. Va fi mult prea tardiv pentru oraş dacă mai aşteptăm 3 ani. Cândva motorul economic al Mangaliei, Turismul este, în prezent, în agonie, nefiind susţinut decât de către investitori care mai mult nu pot face. Există foarte multe active vechi, nu s-a construit nimic, cum se întâmplă la vecinii noştri, unde au apărut staţiuni noi. Noi avem mai puţine hoteluri decât înainte de Revoluţie. Dacă nu repornim acest motor economic al Mangaliei, vom ajunge definitiv în faliment. Pentru a înţelege mai bine situaţia gravă în care se află, acum, Mangalia, mai menţionez faptul că dacă în 2012 existau 3.000 de firme, în prezent, mai funcţionează 1.000, din care doar 100 se descurcă binişor”, a declarat Leonard Tănase.