26 noiembrie 2024 1:44

Asociația PRO Consumatori solicită demisia Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea!

Ca urmare a analizei informațiilor publicate la data de 26.07.2017 de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe site-ul propriu http://www.madr.ro/comunicare/3955-informare-de-presa.html și a informațiilor prezentate în conferința de presă susținută de domnul Ministru, Petre Daea, pe tema produselor alimentare susceptibile de dublu standard, ASOCIAȚIA PRO CONSUMATORI (APC)fostă Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC Romania), organizație de utilitate publică cu o activitate neîntrerupta timp de 27 de ani, a constatat că rezultatele analizei fizico-chimice efectuate de către Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară (A.N.S.V.S.A.) pe 29 de produse identice prelevate din magazinele Lidl (Germania, Olanda și România), Kaufland (Germania și România) Delhaize (Belgia și Mega Image -România) evidențiază de fapt o neîndeplinire de către comercianții din România a caracteristicilor prescrise pe eticheta produselor și nu existența unui dublu standard al produselor analizate.Astfel, în cadrul conferinței de presă, s-a menționat că există diferențe de valoare energetică declarată pentru produsul denumit „parizer porc”, prelevat din Germania și România. Dacă pentru parizerul din Germania s-a constatat că, față de valoarea declarată pe etichetă de 279 Kcal/100 gr., diferența de valoarea energetică este de doar 4,68 Kcal/100 gr. (valoarea rezultată în urma analizei fiind de 274,32 Kcal/100gr.), pentru cel din România diferența de valoare energetică este de 19,91 Kcal/100 gr. (valoarea rezultată în urma analizei fiind de 259,09 Kcal/100g).
Un alt exemplu este cel privind conserva de „pește macrou Franța” comercializată și în România, care conține cu 12,24 g. mai puțin pește față de cantitatea de pește declarată pe etichetă de 55,11 g/100 g.
Având în vedere cele de mai sus, solicităm Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să procedeze la prezentarea către opinia publică a buletinelor de analiză ale produselor neconforme, prin publicarea acestora pe site-ul instituției și la luarea măsurilor care se impun pentru intrarea în legalitate a comercianților prin reetichetarea produselor neconforme sau dispunerea retragerii de la comercializare a loturilor în care se găsesc cele 9 produse identificate ca fiind neconforme, în conformitate cu prevederile art.7 lit. a, coroborate cu cele ale art 55 pct.2 lit b) din OG 21/1992 privind protecția
De asemenea, Asociația PRO Consumatori solicită demisia domnului Ministru, Petre Daea, pentru modul în care a gestionat timp de 5 luni aceasta acțiune de interes public, precum și pentru modul defectuos în care a prezentat rezultatele analizei privind produsele alimentare susceptibile de dublu standard.