26 noiembrie 2024 13:49

Într-o Mangalie rece și indiferentă, angajații Șantierului Naval Mangalia și-au strigat disperarea la mitingul de protest organizat de sindicat (foto, video)

Puțin peste 400 de angajați ai Șantierului Naval Mangalia și cetățeni ai urbei au participat miercuri, începând cu orele 17.30, în Piața Republicii, la protestul organizat de conducerea Sindicatului Liber Navalistul, reprezentat de către Laurențiu Gobeajă, președinte și Eugen Arsenie, vicepreședinte. De asemenea, ca și la mitingul din București, a participat președintele FNSLR (Federația Națională a Sindicatelor Libere din România), Florian Marin, care, prin mesajul transmis, a animat mulțimea și i-a motivat să rămână uniți și fermi pe poziție.

Deși aștepam să vedem Piața ticsită de lume, foarte puțini cetățeni au venit la protest pentru a fi alături de navaliști, marea majoritate a locuitorilor preferând să stea la terase, să se fâțâie aiurea cu mașinile sau să umple supermarket-urile.

Rușine Mangaliei pasive, lașe, care așteaptă ca alții să-i rezolve problemele, căreia nu-i pasă decât de propriile interese. Dacă șantierul va avea lacăt pe poartă, aceeași Mangalie indiferentă își va cunoaște sfârșitul! Iar dacă asta se va întâmpla, va fi din cauza nepăsării!

Șantierul ne privește pe toți, este singurul care susține din punct de vedere economico-financiar municipiul și localitățile învecinate, și are nevoie de sprijin, deoarece de mai bine de 6 luni se zbate între viață și moarte.

De altfel, scopul organizării celui de-al doilea protest (primul fiind organizat în fața Ministerului Economiei pe 22 martie) îl reprezintă amânarea parafării tranzacției dintre SN 2 Mai și Damen.

Liderul de sindicat, Laurențiu Gobeajă a declarat că, astăzi, s-a întâlnit la sediul SN 2 Mai, nu la șantier unde ar fi fost normal, cu o delegație de la Ministerul Economiei. Era logic ca reprezentanții ministerului să vadă la fața locului situația dramatică a șantierului, volumul extrem de redus de lucru, atmosfera fantomatică, dar au preferat să meargă la sediul SN 2 Mai al cărui rol în rezolvarea crizei a fost foarte palid. ”Membrii delegației ne-au prezentat raportul final al comisiei de negociere cu olandezii și ne-au asigurat că vineri, 22 iunie, în cadrul ședinței AGA, vor fi aprobate condițiile de asociere dintre SN 2 Mai și Damen. Urmează apoi adevăratele negocieri privind cesionarea celor 2 procente statului român pentru a deveni acționar majoritar și abia după aceea discuțiile despre creșterile noastre salariale pe care le așteptăm de 3 ani. Solicitările noastre sunt aceleași, vrem să avem salarii care să ne asigure un trai decent, nu supraviețuirea, vrem să avem de muncă pentru a nu nevoiți să plecăm din țară. Dacă nici pe 22 iunie nu se va concretiza tranzacția, vom începe demersurile pentru organizarea unui nou protest la București, în fața Ministerului Economiei, pe 28 iunie”, a declarat liderul de sindicat Laurențiu Gobeajă.

Pe de altă parte, vicepreședintele sindicatului, Eugen Arsenie i-a îndemnat pe salariații șantierului să rămână uniți, să nu se lase influențați de presiuni și să-și urmeze crezul.

Într-un an, angajații au făcut peste 1 milion de ore suplimentare, iar efectul produs a constat  atât în navele pe care le-au construit sau reparat, cât și în șubrezirea sănătății.

”Redați-ne speranța, altfel o căutăm în Franța”, ”Ne chinuie statul degeaba”, ”În șantier cântă cucu, mult nu mai avem de lucru”, ”Aș sta acasă, dar banca nu mă lasă”, ”Salvați Șantierul, Salvați Mangalia”sunt câteva dintre mesajele transmise de către protestatari autorităților care bâjbâie în hățișul birocratic rezolvarea crizei fără precedent a DMHI din noiembrie 2017 până în prezent.

Sindicaliștii au promis că nu se vor opri, deoarece au așteptat mult prea mult, astfel că vor urmări atent ceea ce se va întâmpla zilele următoare, iar dacă apele nu se vor limpezi, vor merge, din nou, să protesteze în Capitală.