6 februarie 2023

Liceul Teoretic „Callatis” a marcat  „Ziua minorităţilor naţionale” și “Ziua etniei tătare din România”

COMUNICAT

Liceul Teoretic Callatis a marcat  „Ziua minorităţilor naţionale” și “Ziua etniei tătare din România” prin activitatea „Armonie interetnică”, Ediția a II-a, 13.12.2019.

18 decembrie este declarată “Ziua minorităţilor naţionale” încă din 1992 printr-o Rezoluţie a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale entice, religioase ṣi lingvistice. În România “Ziua minorităţilor naţionale” este sărbătorită începând cu decembrie 2017. În Dobrogea sunt minorităţi entice cum ar fi: tătari, turci, aromâni, ruṣi, lipoveni, greci, maghiari etc. care trăiesc în bună armonie cu românii ṣi cu toţi locuitorii, indiferent de etnie.

La eveniment am avut plăcerea de a fi in mijocul nostru invitații: profesor universitar doctor inginer Ichinur OMER, Decan al Facultãții de Construcții Universitatea “Ovidius” din Constanța, Magdalena IACOB, președintele Comunitãții Rușilor-Lipoveni Mangalia și Fichiran MURTAZA, consilier personal al primarului și vicepreședinta Organizației locale Mangalia a Uniunii Democrate a Tãtarilor Turco-Musulmani din România.

Cu acest prilej, școlarii aparținând etniilor turcă, tătară, lipovenească,  rromă,  aromână  au prezentat poezii, cântece, dansuri, rugăciuni,  forme de salut, urări  în limba etniei pe care au reprezentat-o. Scopul activității a fost  acceptarea, respectarea și aprecierea  diversității etnice, lingvistice, religioase și culturale, dar și o ocazie de a îmbogăți conviețuirea noastră la toate vârstele.

Astăzi, 13 decembrie 2019, tătarii din România sărbătoresc “Ziua etniei tătare din România” datorită legii iniţiate de deputatul de atunci Amet Aledin, lege votată la 14 noiembrie 2006. Au fost prezentate nume de tătari din Mangalia: Gevat Zeadin, o personalitate marcantã a ȋnvãțãmântului dobrogean, profesorii universitari Baubec Agiemin și Iusuf Neuzat, din Albești, care au urmat cursurile școlii din Mangalia, Munip Sali, din Mangalia, fost fotbalist la echipa Farul Constanţa, Dogan Sali care a fost fotbalist la echipa Luceafărul București, Denis Tudor inventator, care a învăţat pe băncile Liceului Teoretic “Callatis” Mangalia.

Coodonatorii activității au fost director adjunct, prof. Ghiulnar BECHIR, prof. înv. primar Mariana NECULÃEȘ și prof. înv. primar Ana – Maria BĂRBULESCU.

 

 

Director ,                                       Director adjunct,                          Consilier de imagine,

Prof. Corina MIHALACHE          Prof. Ghiulnar BECHIR              Prof. Carmen ANDREI

This site is protected by wp-copyrightpro.com