19 aprilie 2024

Absolut toate regulile de distanțare socială, încălcate la „oborul” din Portul Turistic Mangalia!

Claie peste grămadă: așa se face comerț, în plină pandemie, la Mangalia! Oborul de week-end, plin de sute de localnici, cărora li s-au adăugat și puținii turiști care au venit, vara asta, în Mangalia, continuă să fie un focar de mizerie, de alimente perisabile expuse la soare, pe trotuar sau pe tarabe infecte. Autoritățile par sa fie lovite de orbul găinii: oameni ai legii, responsabili cu sănătatea publică, autoritățile publice locale (care au, deja, cel puțin două cazuri de infectare COVID-19 confirmate în rândul lor), au intrat în iureșul nebun de nepăsare în fața pericolului ce îl reprezintă noul coronavirus. În minutele în care am zăbovit în oborul pe care primăria trâmbițase, în urmă cu câteva luni, ca va fi un model responsabilitate în privința siguraței alimentelor și, implicit, a cetățenilor, nu am zărit nici un responsabil care să îndemne oamenii la responsabilitate și distanțare socială. Poliția locală, amplasată la intrarea în obor, supraveghea exact asta: intrarea și ieșirea mașinilor cu marfă!

Așa se face că distanțarea obligatorie de doi metri este, de fapt, una de câțiva centimetri, iar oamenii continuă, în bunul stil românesc, să se lipească, tandru, unul de celălalt la cozi.

Carnea, brânza, ouăle, laptele etc, sunt expuse, în mod direct, la strănutul și tusea oricărei persoane infectate (și nu doar cu COVID, ci cu orice virus sau bacterie nocive sănătății), mustind, totodată, în muște și temperaturi de aproape 30 de grade Celsius. Grătarele sfârâie, manelele cântă, oamenii stau spate în spate și bot în bot la terasele improvizate. Un haos total care se adaugă altor motive bine întemeiate ca spectrul instalării stării de urgență să planeze, mai aproape ca niciodată, și de litoral.

Pe diverse canale mass media se blamează HORECA ca fiind sursa principală a infectării cu COVID-19 a turiștilor: nimic mai fals. Hotelierii sunt primii care au investit în dezinfectante, măști și mănuși pentru personal, turiștii sunt obligați să poarte măști pe holurile unităților de cazare și li se pun la dispoziție materiale sanitare de dezinfecție. Timp în care, autoritățile publice locale îngăduie funcționarea, fără niciun fel de măsuri, a unei bombe biologice cu ceas: oborul de week-end!