30 aprilie 2024

„Ediția de Sud” – Liderul Sindicatului Liber Navalistul: „Conform contractului colectiv de muncă, concedierile nu se pot face fără preaviz”

Referitor la comunicatul de presă remis de conducerea Damen Shipyard în urmă cu câteva ore, liderul Sindicatului Liber Navalistul, Laurențiu Gobeajă a declarat, în exclusivitate pentru „Ediția de Sud”: „Conform contractului colectiv de muncă, în situația în care conducerea Santierului Damen ia o decizie de concediere colectivă, sunt obligați să anunțe sindicatul. Lucru ce nu s-a intâmplat. Dimpotrivă, am aflat de această decizie din mass-media, motiv pentru care am solicitat, pentru mâine dimineață, o intalnire cu directorul Resurse Umane, Florin Spătaru, pentru a ne lămuri cu privire la intenția de concediere a angajaților.  Potrivit art. 121, alineat 1 din contractul colectiv de munca, in cazul in care societatea este pusa in situatia de a efectua reduceri de personal, ca urmare a restrangerii activitatii sau reorganizarii, administratia va comunica, in scris, sindicatului natura si numarul posturilor ce urmeaza a fi reduse, precum si motivele care au dus la necesitatea acestor masuri. Comunicarea se va face cu 45 de zile calendaristice inainte de inceperea curgerii termenului de preaviz.

În prezent, Șantierul Damen Mangalia are 2.100 de angajați.

Statul roman este actionar majoritar si trebuie sa identifice solutii de evitare a disponibilizarilor. Sunt mai multe masuri ce au fost adoptate pentru a veni in sprijinul angajatirilor si salariatilor- somaj tehnic, acordat de stat, flexibilitate proģram de lucru, modelul kurzarbeit, noi proiecte de constructii, reparatii, reconversie nave”.