28 martie 2024

Ministerul Sănătății se spală pe mâini: problema Maternității din Mangalia, în mâinile administrației locale. Primăria nu a reușit, de ani de zile, să găsească o soluție viabilă!

Biroul de presă al Ministerului Sănătății a remis, Ediției de Sud, un răspuns la întrebarea, firească, pe care am adresat-o în cursul zilei de miercuri: cine ar putea detona bomba cu ceas pe care stă Maternitatea din Mangalia? Răspunsul a fost unul tranșant: Primăria Mangalia a fost și rămâne singura în măsură să rezolve problema imobilului în care își desfășoară activitatea Maternitatea. Cum procesul cu Societatea Națională de Cruce Roșie a durat ani de zile, iar cursul dosarului în instanță a fost aproape întotdeauna unul defavorabil municipalității, onor reprezentanții administrației publice locale ar fi putut găsi o soluție: fie ar fi accesat fonduri europene, fie naționale sau chiar ar fi apelat la mila publicului din oraș. sau, ar fi oferit, ca troc, un imobil echivalent ca valoare celui donat de Regina Maria, Societății de Cruce Roșie.

Dar, cum de zeci de ani Mangalia nu a fost în stare să aibă o administrație locală care să construiască măcar un corp de școală nouă (nu pe hârtie, ca alte multe proiecte moarte încă din prima zi de lansare), cum am avea așteptări la construcția unui întreg spital, care să găzduiască Maternitatea și Urgențele pediatrice?

Iată răspunsul Ministerului Sănătății:  „Potrivit prevederilor din Hotărârea Guvernului nr. 529/2010 pentru aprobarea menţinerii managementului asistenţei medicale la autorităţile administraţiei publice locale care au desfăşurat faze-pilot, precum şi a Listei unităţilor sanitare publice cu paturi pentru care se menţine managementul asistenţei medicale la autorităţile administraţiei publice locale şi la Primăria Municipiului Bucureşti şi a Listei unităţilor sanitare publice cu paturi pentru care se transferă managementul asistenţei medicale către autorităţile administraţiei publice locale şi către Primăria Municipiului Bucureşti, cu modificările și completările ulterioare, Spitalul Municipal Mangalia este unitate sanitară pentru care managementul asistenței medicale s-a transferat către autoritatea administrației publice locale”.