24 noiembrie 2024 4:03

RAJA a semnat Contractul de lucrări rețele de apă și canalizare Năvodari și Mamaia Sat

Locuitorii din orașul Năvodari și localitatea Mamaia Sat vor beneficia de modernizarea infrastructurii de apă potabilă și de colectare și tratare a apelor uzate în urma derulării contractului de lucrări Rețele de apă și canalizare Năvodari și Mamaia Sat, județul Constanța. Contractul a fost semnat astăzi – 02 martie 2021 la sediul central al RAJA SA și face parte din Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA SA Constanța, derulat în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM), Axa Prioritară 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiţii de management eficient al resurselor, sprijinit financiar de Comisia Europeană.

Consiliul Județean Constanța, așa cum s-a angajat, sprijină orice proiect investițional care conduce la o viață mai bună a oamenilor și contribuie la dezvoltarea județului nostru.  Năvodariul este o localitate dragă sufletului meu, mă bucur că v-ați îndreptat spre acea zonă; are nevoie de investiții și cred că împreună cu administrația de acolo vom identifica posibilățile de a aduce la parametrii normali tot ce înseamnă infrastructura de alimentare cu apă și de canalizare. Zona Năvodari și Mamaia Sat sunt foarte importante, ele făcând practic parte din prelungirea Constanței”, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Prezent la semnarea acestui important contract pentru orașul Năvodari, primarul Florin Chelaru a ținut să precizeze: ”Acest proiect este gândit și așteptat de foarte mult timp, deoarece orașul Năvodari a dezvoltat în zona Mamaia Sat o stațiune de interes național, unde se impunea derularea unui astfel de proiect. Sunt mândru că sunt partener cu RAJA SA și că împreună vom putea demonstra că facem ceea ce am promis. Vreau să știți că antreprenorul are suportul meu total pentru a implementa acest proiect cu succes și voi urmări atent respectarea termenelor de execuție și calitatea lucrării”.  

Contractul de lucrări CL 5 – Rețele de apă și canalizare Năvodari și Mamaia Sat, județul Constanța are o valoare totală de 35.900.314,04 lei cu TVA și se va derula pe o perioadă de 18 luni. Investiția își propune să îmbunătăţească și să dezvolte infrastructura de apă şi apă uzată astfel încât să acopere necesitățile crescânde în aceste zone aflate într-o continuă expansiune demografică. 

Rețeaua de apă potabilă se va extinde și reabilita, prin înlocuirea conductelor, pe o lungime totală de peste 16,5 km, se vor realiza și moderniza 56 cămine de vane, 379 branșamente și 127 hidranți de incendiu subterani și se vor instala 9 senzori de presiune pe conducta magistrală de distribuție a apei. 

În ceea ce privește sistemul de colectare și epurare a apelor uzate, investiția va consta în reabilitarea și extinderea rețelei de canalizare pe o lungime de peste 13 km, construirea a 299 cămine de vizitare, mai mult de 500 racorduri de canalizare (inclusiv cămine de racord), 2 stații de pompare ape uzate cu căminele decantoare aferente și 1,2 km conducte de refulare noi.  

De asemenea, contractul prevede achiziționarea unui grup electrogen mobil complet echipat în vederea asigurării continuității alimentării cu energie electrică pe timpul desfășurării intervențiilor.

Obiectivele principale ale investiției sunt asigurarea continuității serviciilor furnizate, accesul la apă potabilă de calitate și reducerea riscurilor de poluare a mediului atât pentru populația din zonă cât și pentru turiștii care cresc semnificativ numărul consumatorilor în sezonul estival. 

Din cele 50 de contracte de lucrări aferente POIM, 4 se află în stadiul de recepție la terminarea lucrărilor și lunar închidem câte un contract. Este un proiect extrem de mare și de complicat. Sunt 91 de localități din 6 județe; numai în județul Constanța sunt 61 de localități, mai mult de 80% din valoarea proiectului se investește în județul Constanța, ceea ce înseamană că aceste investiții fac bine județului nostru. Despre proiectul de la Năvodari am făcut eforturi susținute și astăzi demarăm această investiție cu încrederea că vom reuși să rezolvăm problemele legate de apă și canal într-o zonă unde în sezonul estival este foarte mare aglomerație”, a precizat la sfârșitul evenimentului Aurel Presură, director general RAJA SA.     

Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din aria de operare a RAJA SA Constanța este cel mai reprezentativ proiect integrat din domeniul alimentării cu apă potabilă și al colectării/tratării apelor uzate aflat în implementare la nivel național. Acesta vizează investiții pe raza a celor 6 județe, din aria de operare și este structurat în cadrul a 50 contracte de lucrări și 4 contracte de servicii. Până în prezent au fost atribuite 38 de contracte (34 de lucrări şi 4 de servicii), cu o valoare totală de 1.185.732.359,74 lei. Alte 12 documentații de atribuire sunt publicate pe platforma SICAP având o valoare totală estimată de 494.228.260 lei, iar 3 documentaţii de atribuire urmează a fi publicate pe platforma SICAP pȃnă la sfârşitul lunii martie 2021, având o valoare totală estimată de 349.562.374 lei. Aceste investiții vor contribui la îndeplinirea obiectivelor privind calitatea apei destinate consumului uman conform directivelor europene (98/83/CE) și epurarea apelor uzate (91/271/EEC), concomitent cu conformarea utilităților la cerințele de mediu și îndeplinirea angajamentelor asumate de România prin Tratatul de Aderare.

Biroul de Comunicare