24 noiembrie 2024 6:04

Izvorul Tămăduirii, tradiții și superstiții! Ce nu avem voie să facem azi?

Izvorul Tămăduirii este trecut în Calendarul ortodox în vinerea din Săptămâna Luminată, adică prima zi de vineri care urmează după Paşti.

Această sărbătoare sfântă amintește de vindecarea unui orb după ce Fecioara Maria i-a spus împăratului bizantin Leon I să-l ducă pe acesta să se spele cu apa dintr-un izvor de lângă Constantinopol. Mai apoi, în locul respectiv, împăratul Leon a ridicat o biserică care a primit hramul „Izvorul Tămăduirii”.

Conform tradițiilor și obiceiurilor din popor, în această zi erau sfințite fântânile pentru ca acestea să nu sece în perioadele fără ploi. Totodată, credința populară spune că oricine lucra în această zi era lovit de o boală iremediabilă.

De asemenea, o altă tradiție este legată de femeile care lăsau în biserică, peste noapte, în joia din Săptămâna Luminată, un vas cu apă. Cele care îl recuperau după slujba de vineri puteau folosi vasul respectiv pentru a se spăla de diferite necazuri.

În unele zone ale țării, tinerii adolescenţi fac în această zi legământul juvenil. Conform obiceiului respectiv, acest lucru nu necesita martori și putea fi făcut în casă, cât și în grădini sau în jurul unui copac înflorit.