6 februarie 2023

228 de muncitori de la Damen Mangalia vor fi dați afară!

COMUNICAT DE PRESĂ

Adunarea Generală a Acționarilor a aprobat, în cursul ședinței de astăzi, reorganizarea Șantierului Naval Damen Mangalia, un plan anunțat în urmă cu un an. Această reorganizare înseamnă restructurarea a 228 de posturi.

Reorganizarea activității este consecința directă a faptului că Damen trebuie să se adapteze la situația economică din sectoarele maritime mondiale. Din cauza scăderii cererii din sectoarele offshore și a concurenței crescute a șantierelor navale care sunt susținute de stat în Asia, activitățile de construcție și reparație navală au scăzut dramatic în 2020. Acest efect a fost exacerbat de impactul pandemiei Covid-19. Ca atare, noile comenzi de construcții navale din Europa au scăzut cu 64% în tonaj anul trecut comparativ cu 2019 (în termeni valorici: 40% în scădere).

 

Ca răspuns la această situație, Damen a fost nevoită să anunțe această reorganizare la 6 iulie 2020, care, din păcate, a implicat pierderea a 642 de locuri de muncă în Galați și 228 de locuri de muncă în Mangalia. Tot în Olanda, câteva sute de locuri de muncă au fost declarate redundante. Aceste reorganizări au fost deja implementate în Galați și Olanda.

 

În consultare cu sindicatele și autoritățile, va fi elaborat un plan social care respectă în totalitate prevederile contractului colectiv de muncă. Angajații afectați de restructurare vor primi până la nouă (9) salarii compensatorii.

 

”Reorganizarea este necesară și va permite șantierului posibilitatea de redresare și adaptare la situația actuală, astfel încât celelalte sute de locuri de muncă să nu fie afectate. Damen este o afacere de familie ce are o viziune pe termen lung. Construcția navală românească joacă un rol esențial în activitatea grupului Damen, iar șantierele Damen Mangalia și Damen Galați au o importanță vitală. Acest lucru este subliniat de numeroasele investiții pe care le-am făcut în ambele șantiere”, a declarat Chris Groninger, director general al Șantierului Naval Damen Mangalia.

 

1 thought on “228 de muncitori de la Damen Mangalia vor fi dați afară!

  1. Investitii in santierul din Mangalia?!!.. haha..s-au sistat inainte de a incepe. Dezinteres total pentru un santier unde Statul este actionar majoritar, de unde si o conducere lipsita de profesionalism. Oricum, santierul din Mangalia a fost de la inceput o caciula prea mare pentru aceasta “afacere de familie”, dar n-au rezistat tentatiei, era la oferta!
    In rest… viitorul suna bine!…

Comments are closed.

This site is protected by wp-copyrightpro.com