24 septembrie 2024 10:25

Festivalul Internațional Sabantoi va avea loc în stațiunea Venus!

 

„Sabantoi” (Sabantuy) – Titlul reprezentativ ales de UDT al acestui festival imbratiseaza diversitatea culturala etnica tătară ca o moştenire ce se transmite de la o generaţie la alta, permiţând tinerilor şi copiilor sa descopere valorile culturale si elmentele specifice traditionale prin intermediul culturii, artei, expozitiei, jocurilor, sporturilor, artei culinare si mestesugurilor traditionle direct de la sursa, sarbatorind astfel patrimoniul comun al umanitatii prin ocrotire, protejare, conservare si cunoastere in beneficiul tuturor. Astfel, cultura etnica permite oamenilor sa se­-nteleaga mai bine, sa se cunoasca reciproc, facand posibil respectul pentru diversitate. A respecta diversitatea culturală înseamna a o aprecia si a o valoriza, a o vedea ca o sursa de bogatie pentru fiecare dintre noi.  Termenul sabantoi format din termenul saban şi termenul toi are sensurile de: sărbătoarea purităţii, a nevinovaţilor, a copiilor, poporului etc Titlul: “TOI=KURULTAI” are înţelesul de  “adunare, întrunire, sfat, petrecere, festivitate, jocurile, nunta ”,  un echivalent al celebrului Naadam (în tătară = oyunlar) care înseamnă “cele trei jocuri” : kureş, tir cu arcul şi călărie, fiind declarat în 2010 de către UNESCO, ca făcȃnd parte din lista “Patrimoniului cultural intangibil al umanității”. Ne-am inspirat din festivalurile nomazilor : “Kurultai”, “Sabantuy”, “Toi”, “World nomad games”, “Etnosport festival” , „Nadaam” şi multe altele, apoi am început procedura de reînviere a culturii autentice turco-tătare din Romȃnia si am renascut un festival istoric.

Laturile Plajei Turqoise Venus vor fi invadate de puncte cu delicii multietnice și de piața produselor artizanale (souveniruri) din diferite țări prezente special pentru festivalul Sabantoi.Începem sâmbătă, 11 septembrie, la ora 10:00, de la Medgidia, cu Fanfara Otomana din metropola BURSA, care marchează deschiderea celei de-a 5-a ediții a Festivalului International Sabantoi, Parada inaugurală, care va ajunge la Constanta la ora 12 cu oprire in Piata Ovidius,  la ora 16 in Portul Mangalia cu sosire la ora 17.00  pe Plaja Turqoise Venus. În timpul parcursului, prestațiile deosebite ale artiștilor vor prinde viață datorita acompaniamentului muzical al Fanfarei Otomane animate de costumatia istorica, repertoriul istoric reconstituit, instrumentele istorice specifice si animatia deosebita.

Programul Festivalului Sabantoi

11.09.2021 sȃmbătă- 12.09.2021 duminică

10.00 -13.00   Program international cultural : Reconstruieste istoria cu noi si joaca-te!

  • Colţul Jocurilor de strategie istorice înscrise în patrimoniul UNESCO (Mangala, Tokuz Kumalak / Toguz Korgool)
  • Povestea turcică tătară: prezentarea perioadei istorice cu îmbrăcăminte, arme și echipamente militare.
  • Labirintul atelierelor creative si mestesugaresti: ateliere de cusut si caligrafie, ateliere de pictura, Ateliere meşteşugăreşti pielărie și fierărie ş.am.d.

Sporturile si jocurile traditionale nomade:- Cursa cu cai de la ora 10.00

  • Sȃmbătă: Cupa Mondială de Kurash : Grand Prix for the president of Uzbekistan de la 11.00 (doar sâmbătă) – calificări
  • Duminică: World Cup Qazaq Kuresi de la 11.00

13.00-14.00    Pauză

14.00-16.00   16 jocuri la care puteţi participa şi chiar câştiga premii simbolice

  • Initiere tir cu arcul, lupta cu sulita si sabie plus alte jocuri distractiv-educative la care toţi se pot înscrie.
  • Sȃmbătă: World Cup Belt Wrestling Kurash (doar sâmbătă)
  • Duminică: Cupa Mondială de Belt Wrestling Koresh, Aba Gures and Crimean Kuresh

16.00-17.00   Marele concurs pentru obtinerea titlului de Noyan :

  • proba tir cu arcul, sulita, sabie și o probă surpriză.
  • Cupa Mondială de Kurash : finalele Grand Prix for the president of Uzbekistan (doar sâmbătă)
  • Cupa Mondială de Qazaq Kuresi : Finalele

17.00     Deschiderea oficială cu declaratii de presa reprezentanti oficiali internationali (doar sâmbătă)

17.00-21.00  Spectacol artistic tradiţional internaţional cu artişti renumiti care fac inconjurul lumii turcice si internationale:

  • Muzică și dans cu artisti din 10 țări (Uzbekistan, Kirghizistan, Turcia, Tatarstan, Crimeea, Bulgaria, Gagauzia, Italia, Kazakhstan, Romania etc)

10.00-20.00   Spaţiu multicultural: Pe toata perioada festivalului puteti vizita, viziona si descoperi:

  • Demonstraţii de lupte istorice cu sabia, cu sulita, cu arcul şi chiar de mânuire a diverselor unelte medievale.
  • Expozitie multiculturla cu suveniruri tradiționale (artizani din Crimeea) si ateliere meşteşugăreşti pielărie și fierărie 10.00-20.00
  • Zone caracteristice perioadei pe care o reprezinta unde veţi incerca singuri meșteșuguri tătăreşti şi arte tradiţionale.
  • Fanfara militară Otomană și Ansamblul Ankara Zeibegi sunt printre multe alte surprize care vor insoti festivalul si paricipantii.
  • Spectacolul se inchide cu reprezentaţia live al mezzosopranei LAVINIA BOCU (melodii lirice celebre si cunocute in toata lumea dupa Giani Morandi, Adriano Celentano, Roby Fanchinetti)

Activităţile festivalului Sabantoi 11-12 septembrie 2021

Atenţie!!! Din cauza COVID19 unele jocuri pot suferi modificări