18 aprilie 2024

Metoda vaccinării „la chiuvetă”, folosită și la Mangalia! Peste 100 de persoane ar fi beneficiat de documentele false, în schimbul unor sume de bani!

Un nou caz de vaccinare „la chiuveta” face subiectul unei anchete DNA. De data aceasta, cadrele medicale ce ar fi recurs la aceasta metoda sunt si din orașul nostru!

Un medic și mai mulți asistenți și registratori din Mangalia sunt suspectați că aruncau serul la chiuvetă și emiteau certificate în schimbul unor sume de bani. Cel puțin 100 de persoane ar fi beneficiat de documentele false.

Potrivit tvr.ro, „Coordonatorul centrului de vaccinare de la Sanatoriul Balnear și de Recuperare din Mangalia, precum și mai mulți asistenți și registratori sunt suspectați de procurorii DNA că au emis certificate false de vaccinare anti-covid.

Medicul și asistenții sunt angajați ai Spitalului Municipal din Mangalia, însă pe durata campaniei de imunizare au fost detașați la sanatoriu.

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție au descins și la domiciliile unor persoane din județele Suceava și Botoșani, care ar fi cumpărat certificatele false de vaccinare emise de Sanatoriul Balnear din Mangalia. Surse din anchetă susțin că au fost identificați până acum cel puțin 100 de beneficiari ai așa-numitei vaccinari la chiuvetă.

Aceștia se deplasau la Mangalia și luau de la centru documentul fals pentru care plăteau între 50 și 150 de euro”.

Dacă voiau să primească certificatul direct la domiciliu, suma plătită ajungea și la 400 de euro.

Surse judiciare susțin că unele dintre asistentele aflate pe lista suspecților dețin societăți comerciale prin care vindeau uniforme și aparatură medicală. Și la sediile acelor firme au avut loc percheziții.

 

Comunicatul initial al DNA

 

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, corupție și fals, comise de către funcționari publici în cursul anului 2021, în contextul campaniei de vaccinare anti-Covid.

 

    În cursul zilei de 21 decembrie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 52 locații, situate pe raza județelor Suceava și Constanța, din care două sunt sediile unor instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.

 

    În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

 

    Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”.