20 aprilie 2024

Ţara arde, Mangalia tremură de frig, dar Primăria are o singură urgenţă: alocarea a peste 2 milioane de lei pentru distracţia publică!

În plină pandemie, cu conturile golaşe şi caloriferele contribuabililor aproape reci, Primăria Mangalia „merge înainte”: convoacă, de urgenţă, azi, o şedinţă fulger, în care să îi fie aprobată lista cu evenimente pe anul acesta. Prima petrecere, cu „cocarde, mâncare tradiţională şi mediatizări în presă”, va fi pe 24 Ianuarie şi va costa numai puţin de 30.000 de lei. Ziua Femeii va fi, de fapt, o săptămână cu spectacole, pupături de obraji şi lalele galbene, mărţişoare şi presă locală şi, desigur, bani publici: 170.000 de lei, la număr.

Sărbătorile Pascale, lipsite de sobrietatea unui atare eveniment, vor consta în „spectacole cu artişti consacraţi, mascote, produse tradiţionale, echipamente scenotehnice şi închierierea unei scene”, plus mediatizarea de rigoare: 70.000 de lei vor pleca către petrecerile organizate de Învierea lui Iisus.

400.000 de lei va scoate din buzunarele golite de facturile la încălzire ale locuitorilor oraşului, „Mangalia Super Rally”, „raliu de maşini, achiziţii de cupe, servicii elaborate documentaţie tehnică şi logistică, servicii amenajare traseu, cazare, servicii de arbitraj, de securitate şi ordine, toatele ecologice, servicii de PR, închiriere scenă, spectacole, publicitate în presă”.

Uitând, cu nonşalaţă, promisiunile făcute, ani de-a rândul, în mod public, la nivel local şi naţional, de a clădi o şcoală nouă, Primăria aruncă 140.000 de lei pentru Ziua Copilului: spectacole cu îngheţată, face painting, clowni etc.

Primăria va sărbători, de anul acesta, Baclavaua de Aur, imitând, probabil, modelul consacratei Plăcinte Dobrogene a fostei adminsitraţii locale. Suma alocată – 20.000 de lei.

Şi, pentru că tot a început să copieze realizările trecutelor administraţii locale, muncipalitatea organizează Zilele Mangaliei în… luna august (13-14 august) şi nu în septembrie, aşa cum decisese tot administraţia Radu, la începuturile mandatelor sale! 250.000 de lei vor fi cheltuiţi pe „spectacole cu artişti consacraţi, echipamente scenotehnice, mâncare, publicitate în presa locală etc”. Mai rămâne ca aleşii urbei să aprobe repararea scenei-scoică din Portul turistic, aflată în plin proces de scufundare, şi Mangalia pare să se fi întors în timp!

Ziua Marinei, 15 august, vine la pachet cu aceleaşi spectacole, premii, cupe, medalii etc şi cu o cheltuială, de la bugetul local, de 150.000 de lei.

Ziua Geamiei Esmahan Sultan, organizată în august, are un buget de 30.000 de lei, în timp ce Ziua Pensionarului (1 octombrie), beneficiază de dublul acestei sume.

Vom mai avea, spre final de an, Zilele Toamnei (octombrie) – 140.000 de lei, Ziua Armatei (25 octombrie) – 2.000 de lei, Ziua României – 30.000 de lei, Ziua Tătarilor – 13 decembrie, 40.000 de lei şi, fireşte, concertele de Crăciun, cu un buget de 200.000 de lei.

Al doilea record al cheltuielilor de la bugetul local pentru evenimentele de anul acesta îl vor deţine cele câteva deplasări pe la târgurile de turism, unde ar urma să fie promovată Mangalia. Circa 300.000 de lei (cam 60.000 de euro) vor fi puşi la bătaie pentru materiale de promovare, cazarea participanţilor şi „alte acţiuni conexe evenimentului”.