29 martie 2024

Bibaniada de fete – Mila 23 Festival de pescuit, gastronomie și muzică tradițională

Sâmbătă, 18 iunie, în Delta Dunării, la Mila 23, are loc a doua ediție a concursului  feminin de pescuit la biban, prima competiție de acest gen din România.

 

Proba de pescuit va fi completată de un adevărat Festival muzical și gastronomic. Evenimentul este organizat de Asociația Cultural Tradițională a Femeilor din Delta Dunării – Rusalca și Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23.

 

Concursul de pescuit este inspirat de tradiția din satul Mila 23, unde, în fiecare an în luna iunie, după ce se încheie perioada de prohibiție, femeile din sat ies la pescuit de biban.

 

Ivona Potzaichin-Rusu, președinta Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, a declarat: Acest concurs a fost unul dintre ultimele proiecte în care s-a implicat tatăl meu. I-a fost foarte drag, pentru că voia să ajute comunitatea să se pună cât mai bine în valoare. Energia pe care femeile din corul Rusalca o depun în promovarea tradițiilor locului este molipsitoare, iar acest eveniment își propune nu doar să reconecteze oamenii la natură, ci și să ofere o platformă de exprimare pentru jumătate din populația satului Mila 23. Le doresc succes pescărițelor, atât la pescuit cât și la gătit!.

 

Lucica Buhaev, președinta Asociației Rusalca, a adăugat: În inima Deltei există pescărițe care știu să folosească lanseta, așadar invităm și pescărițele din toată țara să ni se alăture și să facem echipe. De asemenea, îi așteptăm la Mila 23 și pe toți cei care cred că pescuitul este doar pentru bărbați, să se convingă personal că nu este așa. Ducem mai departe tradițiile locuitorilor din Mila 23, completând astfel bogata oferta de ecoturism din zonă și îmbogățind experiența turistică în Deltă.

Concursul de pescuit va fi urmat de un festival gastronomic – în care capturile de biban se vor transforma într-o demonstrație de gătit saramuri și alte delicatese pescărești, care vor putea fi degustate de publicul prezent la eveniment.

 

Programul artistic va fi asigurat corurile Rusalca (Mila 23), Sinicka (Mila 23), Veselka (Caraorman), Rebalka (Crișan), Ansamblul de dans de la Sulina, Folk Band Zagăn din Sarichioi, Duo vocal și garmoșcă din Ghindărești, și Diana & Alexandra – Duo vioară și garmoșcă din Tulcea, care dețin un repertoriu impresionant de cântece și dansuri tradiționale lipovenești și ucrainene.

 

P R O G R A M
17 iunie – Căminul Cultural – Mila 23
19:00 – formarea echipelor

 

18 iunie – Căminul Cultural – Mila 23
6:30 – 7:00 pregătire și instructaj, plecarea pe baltă
7:00 – 11:00 START / desfășurare manșa 1 – pescuit
12:00 – sfârșitul manșei 1 / cântărirea capturilor
13:00 – festival gastronomic (demonstrație de gătit saramură de biban și degustare) și târg de produse deltaice
13:30 – 17:00: program artistic (corurile Rusalca și Sinicka (Mila 23), Veselka (Caraorman), Rebalka (Crișan), Ansamblul de dans de la Sulina, Folk Band Zagăn din Sarichioi, Duo vocal și garmoșcă din Ghindărești, Diana & Alexandra – Duo vioară și garmoșcă din Tulcea; ateliere pentru copii
16:00 – Festivitate de premiere

 

Organizator: Asociația Cultural Tradițională a Femeilor din Delta Dunarii – Rusalca, cu sprijinul Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.
Partener: Aqua Carpatica

 

Asociația Cultural Tradițională a Femeilor din Delta Dunării – Rusalca s-a înființat la inițiativa localnicelor din Mila 23 pentru a promova cultura, meșteșugurile și tradițiile minorității rușilor lipoveni.

 

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 sprijină dezvoltarea locală din Delta Dunării și din alte regiuni naturale din România, promovează patrimoniul hidrografic, biodiversitatea culturală şi naturală și încurajează un stil de viață sănătos prin practicarea mișcării în aer liber.