26 aprilie 2024

Tinerii din Tuzla s-au întrecut pentru obținerea titlului de pehlivan: premiul I a fost un vițel!

O nouă ediție a tradiționalei competiții de kureș a avut loc, ieri, pe stadionul din Tuzla, cu o participare ce a întrecut așteptările organizatorilor.

Pe timpul verii, la fiecare final de săptămână, luptele tătărești au loc în localitățile în care există comunități închegate de musulmani. Evenimentul de ieri a fost organizat de Primăria Tuzla și UDTTMR.

„Kureșul, lupta tradițională a tătarilor, are loc, astăzi, la Tuzla, urmând ca, la fiecare sfârșit de săptămână, să se desfășoare și în celelalte localități unde musulmanii au o reprezentare puternică. La Tuzla am creat chiar o categorie specială, dedicată tinerilor localnici, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, pentru ca aceștia să se poată bucura de premii, dar să și învețe să respecte tradițiile străvechi ale comunității noastre”, ne-a declarat primarul comunei Tuzla, Taner Reșit.

Arbitru și fost mare Pehlivan, Ablez Aidân, a explicat, pentru „Ediția de Sud”, care sunt regulile din kureș: „Un element specific al luptei este brâul, pe care sportivii nu trebuie să îl elibereze. Este o condiție de bază ca toate procedeele din arenă să fie cu priză la brâu. Daula și zorna sunt, de asemenea, elemente specifice din timpul competiției. Acestea dau ritmul luptei: taraful mărește ritmul, pentru ca și lupta să devină mai alertă. În timpul luptei, în urma unui procedeu specific, adversarul trebuie pus la pământ, cu spatele pe suprafața pe care se desfășoară competiția. Arbitrul confirmă acest lucru prin ridicarea mâinii. În cazul unor situații incerte de cădere, intervine juriul, care stabilește învingătorul”.

Prezent la competiție, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, ne-a declarat că, pe lângă organizarea exemplară de la Tuzla, anul acesta premiile sunt și mult mai consistente față de edițiile trecute: „Anul acesta va fi premiat atât marele învingător, care va primi un vițel, cât și cel învins în finală, acesta urmând să fie răsplătit cu un berbec. Comunitatea noastră este una puternică, istorică. Tuzla, de exmplu, este un termen de origine tătară, însemnând sărat”.