29 martie 2024

Atenţie la anunţurile de vânzare! Doi bărbaţi au fost înşelaţi după ce au dat bani pentru utilaje care nu existau în realitate!

Infractorii sunt tot mai inventivi, astfel că după metoda „Accidentul” , care a făcut zeci de victime, o altă faptă păgubeşte un număr mare de persoane. Este vorba despre infracţiunea de înşelăciune, comisă prin intermediul anunţurilor publicate pe olx.ro şi alte site-uri de mică publicitate.

Astfel, doi bărbaţi au rămas fără sume importante de bani după ce au fost interesaţi să cumpere utilaje agricole, aparent, de foarte bună calitate şi foarte puţin utilizate. R.I. s-a adresat Poliţiei din Pecineaga, sesizând că a plătit un avans de 1,500 lei pentru un utilaj tip „încărcător” scos la vânzare pe olx.ro. A contactat vânzătorul D.L,. care i-a cerut un avans în cuantum de 1.500 lei, urmând ca restul banilor şi preluarea utilajului să aibă loc în localitatea Găeşti din judeţul Dâmboviţa. Cumpărătorul a plătit avansul, iar în ziua stabilită, s-a deplasat la Găeşti pentru a plătit restul de bani şi a intra în posesia bunului. Numai că ajuns la destinaţie, deşi l-a apelat telefonic de mai multe ori pe vânzător, acesta avea telefonul închis, dându-şi, astfel, seama că a fost păcălit. A încercat şi zilele următoare să-l contacteze, dar fără rezultat. Realizând că a fost înşelat, a depus plângere la poliţie.

La scurt timp, un alt bărbat, S.S. a citit un anunţ la mica publicitate şi a fost interesat să cumpere un miniexcavator pentru care vânzătorul solicita suma de 4.350 euro. Cumpărătorul a sunat la numărul indicat şi a stabilit cu vânzătorul să-i plătească un avans de 3.000 lei, lucru pe care acesta l-a şi făcut prin transfer bancar. La data stabilită, cumpărătorul s-a deplasat în localitatea Negureni din judeţul Constanţa pentru a da restul de bani şi a prelua utilajul, numai că telefonul vânzătorului D.L era închis. A încercat să ia legătura cu acesta câteva zile la rând, dar fără rezultat. Supărat că a fost înşelat, bărbatul, care pierduse 3.000 de lei, s-a adresat Poliţiei.

Aşa-zisul vânzător, care în realitate, nu deţinea niciunul dintre bunuri, a fost identificat după cercetări amănunţite, fiind vorba despre aceeaşi persoană, D.L. Chemat la audieri, D.L. a recunoscut faptele, fiind trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Acesta riscă o pedeapsă de la 6 luni la 3 ani închisoare.