25 aprilie 2024

Curtea de Conturi urmează să verifice situaţia patrimonială a Pădurii Comorova! Raportul Curţii: „există inadvertenţe în ceea ce priveşte suprafaţa Pădurii Comorova”!

Bătălia pentru păstrarea Pădurii Comorova, aşa cum ne-a fost lăsată acum 130 de ani de către Regele Carol I, pare aproape pierdută: coloşii imobiliari au muşcat, cu sete, din copacii seculari, spaţiul verde a fost betonat, iar dezvoltatorii, ce nu au mai avut loc de construit în Mamaia sau Năvodari îşi freacă mâinile de bucurie: sudul litoralului este, la ora actuală, aur curat pentru afacerile lor.

Potrivit Curţii de Conturi, citată de ziarul adevărul.ro, „În perioada 2000-2005, Pădurea Comorova a căzut victima unor afaceri imobiliare veroase prin vânzări și revânzări succesive de terenuri/loturi împădurite între persoane juridice și persoane fizice sau între persoane fizice, fiecare urmărind să obțină un beneficiu de pe urma tranzacțiilor cu terenuri forestiere”, se arată într-un raport al Curții de Conturi realizat în anul 2013”. Aceeaşi sursă exemplifică și modul în care suprafețe din pădure au făcut obiectul unor vânzări în cascadă, cu beneficii uriașe pentru persoane private: „La data de 8 februarie 2003, primăria a vândut către o societate comercială suprafața de 8,5 ha pădure cu suma de 1,8 milioane lei, plătibili în 4 rate. Un an mai târziu, societatea comercială a revândut terenul unei persoane fizice cu suma de 2,2 milioane lei. Persoana fizică nu a stat prea mult pe gânduri și cinci luni mai târziu a (re)vândut terenul unei societăți de investiții imobiliare cu 29,8 milioane lei”, se arată în raportul Curții de Conturi, citat de ziarul Adevărul.

În luna martie a acestui an, o iniţiativă a USR Mangalia demara strângerea de semnături pentru promovarea unui HCL care să scoată Comorova din proprietatea privată a municipiului Mangalia și introducerea ei în domeniul public, precum și declararea acesteia ca fiind de uz și interes public local. Cele 2.000 de semnături au fost strânse timp de trei luni. Primăria nu a înaintat, nici până în prezent, o propunere de HCL în baza semnăturilor strânse de USR Mangalia.

Preşedintele USR Mangalia, Semiran Abdurefi, arăta că: “În 2000, ce mai rămăsese din suprafața de pădure a fost trecută din proprietate publică în proprietate privată a Municipiului Mangalia, ca ulterior, în 2003, să se stabilească “folosirea definitivă sau temporară a terenurilor forestiere în suprafață de 431,70 ha în alte scopuri decât silvice (…) pentru extinderea intravilanului municipiului Mangalia”. Ambele decizii au fost luate prin hotărâri ale Consiliului Local Mangalia, ceea ce a echivalat în realitate cu începutul dezastrului pentru pădurea Comorova, bucăți semnificative din pădure fiind vândute la prețuri de nimic și defrișate de noii proprietari pentru proiecte imobiliare. În urmă cu doi ani, Primăria Mangalia a emis două certificate de urbanism pentru terenul în suprafaţă totală de 25.038 mp (2,5 ha), în numele proprietarilor terenurilor cu nr. cadastral 111718 şi nr. cadastral 109506, pentru viitoare investiții imobiliare, terenuri care au făcut parte din suprafața rămasă de 519 ha a Pădurii Comorova. Ca rezultat al acestor demersuri, deși încă nu a fost aprobat proiectul, o suprafața importantă de pădure a fost deja defrișată. În prezent, din datele de care dispunem, mai există 395,25 ha de pădure în proprietatea privată a municipiului Mangalia, suprafață care se află în pericol de dispariție tocmai din cauza acestui statut juridic, așa cum de altfel s-a demonstrat prin acțiunile abuzive de împroprietărire a mai mulți dezvoltatori imobiliari”.

La câteva zile după declaraţiile liderului USR, pe 1 aprilie 2022, primarul Mangaliei, Cristian Radu, emitea un comunicat de presă în care arăta: Punem un deosebit accent pe protejarea mediului și a spațiilor verzi din stațiuni. Este regretabil că unii politicieni locali dezinformează populația și nu se documentează, înainte de a face declarații publice pe acest subiect. Toate proiectele de dezvoltare din stațiuni, sau oraș, au avizele necesare, inclusiv de la Agenția pentru Protecția Mediului. Intenționăm să înființăm un parc municipal, în Pădurea Comorova, tocmai pentru a proteja natura, în conformitate cu prevederile din Planul Urbanistic General, reactualizat recent, cu reglementări clare în privința suprafețelor împădurite și zonelor verzi”, spunea şeful administraţiei din Mangalia, Cristian Radu.

Subiectul Comorova este departe de a se fi soluţionat. La solicitarea “Ediţia de Sud”, Curtea de Conturi a confirmat că, în perioada 1 aprilie 2014-29 aprilie 2014 a fost efectuat un control cu tema „Audit al performanţei privind eficienţa şi eficacitatea concesionării şi închirierii bunurilor aparţinând domeniului public şi privat al UAT-urilor pe perioada 2010-2013”, la Serviciul Public Administrarea Domeniului Public şi Oprivat Mangalia, finalizat cu recomandarea privind clarificarea situaţiei juridice a Pădurii Comorova şi a suprafeţei de pădure existentă la acest moment, cu actualizarea inventarului bunurilor din domeniul public al UATM Mangalia.

“Având în vedere înştiinţarea transmisă de Primăria Municipiului Mangalia, ca urmare a solicitării adresate entităţii de Camera de Conturi Constanţa, au rezultat unele inadvertenţe în ceea ce priveşte suprafaţa Pădurii Comorova. În acest context, raportat la prerogativele de control conferite de Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aspectele privind evoluţiile recente legate de situaţia patrimonială a Pădurii Comorova, vor fi avute în vedere de Camera de Conturi Constanţa în cadrul următoarei misiuni de audit ce se va realiza la UAT Mangalia“ (la începutul anului viitor, n.r.), se arată în răspunsul primit de “Ediţia de Sud”.