19 aprilie 2024

Goldterm Mangalia solicită Consiliului Local acoperirea pierderilor societăţii pe anul trecut!

Societatea furnizoare de agent termic din Mangalia, Goldterm S.A., a înaintat, pe masa consilierilor locali, o solicitare prin care se cere acoperirea parţială a pierderilor societăţii pentru anul trecut. Potrivit reprezentanţilor Goldterm Mangalia, pierderile induse de presarea serviciului de termoficare pentru care sunt ceruţi banii de la bugetul local nu sunt acceptate în preţul gigacaloriei de către ANRE. Suma de care are nevoie Goldterm Mangalia este de 3,05 milioane de lei.

„Autoritatea de reglementare în domeniul energiei termice nu ia în calcul la avizarea preţului de producţie al gigacaloriei decât pierderile tehnologice şi nu pierderile reale din sistem, care sunt mult mai mari decât cele tehnologice”, spune Goldterm Mangalia SA, prin directorul său, Dorinel Colgiu, în motivarea ce stă la baza proiectului de hotărâre. „Nivelul pierderilor reale este stabilit prin bilanţul termoenergetic (…) în cuantum de 5.295.321 lei”.

Întrucât, spune Goldterm Mangalia, cota de 0,5% profit din preţul de producţie este insuficientă pentru acoperirea pierderilor, anul trecut furnizorul de agent termic „a înregistrat o pierdere contabilă semnificativă, care implică apariţia unui risc major privind capacitatea financiară a societăţii de a-şi continua activitatea”, existând, desigur, şi posibilitatea de a i se cere insolvenţa  de către creditori.

Goldterm Mangalia bifează pierderi contabile nete de 3,05 milioane de lei, în 2021, iar anul acesta, în primele trei trimestre are o datorie şi mai mare: 3,1 milioane de lei! Mai mult, se arată în documentul oficial trimis Consiliului Local, societatea nu îşi poate acoperi datoriile curente în principal către furnizorii de combustibil, din creanţele pe care le are de recuperat de la beneficiari.

Astfel, la 30 septembrie 2022, Goldterm avea datorii de 7,83 de milioane de lei (aproape 7 milioane de lei doar pentru combustibil lichid) şi creanţe de 6,1 milioane de lei, din care 4,7 milioane de lei subvenţiile pentru acoperirea diferenţelor dintre preţul de producţie şi cel de facturare către populaţie.