20 aprilie 2024

10.000 de tone de sare, 5.270 de tone de nisip, 44,2 tone de clorură de calciu și 80 de tone de material antiderapant ecologic, alocate județului Constanța în aceasta iarnă

 

În contextul pregătirilor pentru gestionarea situațiilor de urgență specifice sezonului rece 2022-2023, la nivelul județului Constanța, instituțiile abilitate, care vor acționa în vederea deszăpezirii drumurilor publice naționale și județene, au comunicat situația la zi, cu mijloacele tehnice și materialele necesare pentru decongestionarea șoselelor.

Astfel, pe drumurile județene, naționale, expres și autostrăzi, vor acționa 216 utilaje. Din situațiile întocmite de DRDP Constanța (Secția DN Constanța și Secția Autostrăzi) și RAJDP Constanța, pentru deszăpezirile din acest sezon sunt alocate aproape 10.000 de tone de sare, circa 5.270 de tone de nisip, 44,2 tone de clorură de calciu și aproape 80 de tone de material antiderapant ecologic. De asemenea, utilajele au deja stocuri de aproximativ 80 de tone de combustibil la dispoziție, care vor fi suplimentate, în caz de necesitate.

Drumurile naționale de pe raza județului vor fi apărate, pe o porțiune de 23,8 kilometri de șosea, în zonele cu potențial de risc, prin montarea unui total de aproape 11.000 de panouri parazăpezi. În același timp, drumurile județene vor fi protejate prin cei peste 14.700 de arbori care compun perdelele forestiere din proximitatea șoselelor.

La nivelul drumurilor naționale, vor fi folosite 130 de mijloace de semnalizare mobilă, bariere și indicatoare care vor fi utilizate temporar pentru gestionarea fluxurilor de circulație, în timp ce, pe drumurile județene, sunt, deja, disponibile 159 de astfel de bariere și indicatoare.

Secția de Drumuri Naționale (SDN) Constanța are operaționalizate 9 baze principale (Hârșova, Nicolae Bălcescu, Tariverde, Tuzla, Mangalia, Movilița, Murfatlar, Cobadin, Băneasa) și 2 puncte de sprijin (Constanța și Canton Horia), în timp ce RAJDP Constanța va răspunde, în funcție de necesitate, cu mijloace tehnice și personal din cele 9 baze existente (Băneasa, Topraisar, Tariverde, Hârșova, Cuza Vodă, Cariera Cheia, Cariera Dumbrăveni, Cariera Șipote și Constanța).

Două comisii de verificare a unităților administrativ teritoriale din județul Constanța au fost constituite prin ordin de prefect, privind stadiul pregătirii pentru sezonul de iarnă 2022-2023. Din comisii fac parte reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județul Constanța, ISU „Dobrogea” Constanța, IPJ Constanța și RAJDP Constanța. În urma verificărilor celor două organisme de control integrate, a fost realizată o situație la zi, legat de contractele de deszăpezire încheiate de autoritățile locale.

La această dată, situația din cele 70 de UAT-uri, privind contractarea serviciilor de deszăpezire stă în felul următor: 29 au contracte de deszăpezire, 12 sunt în procedură de achiziție, iar restul de 29 de localități vor deszăpezi drumurile care le aparțin cu mijloace proprii.

Informațiile, care sunt parte integrantă și în Planul Județean de Măsuri pentru Gestionarea Situațiilor de Urgență specifice Sezonului Rece 2022-2023, au fost dezbătute și în cadrul ultimei ședințe de lucru a Grupului de suport tehnic pentru gestionarea situațiilor de urgență generate de căderi masive de zăpadă, temperaturi extreme (gheață, chiciură, polei), furtuni și viscol.

Din grup fac parte 29 de instituții, dintre care 22 cu rol principal (DRDP Constanța – SDN Constanța, DRDP Constanța – Secția Autostrăzi, RAJDP Constanța, ISU „Dobrogea” Constanța, ABADL, CJ Constanța, IPJ Constanța, IJJ Constanța, GJM „Tomis” Constanța, Garda de Coastă, Comandamentul Flotei, Centrul Meteorologic Regional Dobrogea, CFR – Regionala Constanța, E-Distribuție Dobrogea, Transelectrica, SAJ Constanța, APMC Constanța, ACN Constanța, ANR, AIMK Constanța, RAJA Constanța și Distrigaz Sud Rețele) și 7 cu rol secundar (DAJ Constanța, UPU SCJU Constanța, ANIF Constanța, DSP Constanța, ITM Constanța, Termoficare Constanța și CNE Cernavodă).

Planul complet, cu responsabilitățile fiecărei instituții în parte, poate fi consultat la https://ct.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/39/2022/11/FINAL-PLAN-MASURI-SEZON-RECE-2022-2023.pdf