24 aprilie 2024

O primă victorie a sindicaliştilor de la Navalistul: conducerea societăţii Damen a cedat şi va majora salariile angajaţilor cu 265 de lei, de la 1 ianuarie!

În cursul zilei de astăzi, ca în fiecare zi din 4 ianuarie 2023, angajaţii Damen Mangalia au ieşit la protest, în timpul pauzei de masă. Liderul Sindicatului Navalistul a primit, chiar atunci o veste extrem de îmbucurătoare pentru muncitorii ajunşi la capătul răbdării: „Se pare că administraţia va accepta propunerea SLN de majorare salarială cu 265 lei, de la 1 ianuarie 2023, a salariilor de bază din grila de salarizare. Ni s-a comunicat ca vor anula decizia de acordare unilaterala a majorării de 100 lei brut şi a compensației pentru utilități acordata sub formă de bonus in valoare de 225 lei brut pentru perioada iernii, având în vedere acest acord, urmând ca în perioada imediat următoare sa ne transmita propunerile de modificare a CCM, în corelaţie cu noile modificări legislative (codul muncii si legea dialogului social etc). În perioada imediat următoare vom relua negocierile colective pentru a modifica și completa textul în corelație cu noile modificări legislative. Această majorare de 265 lei începând cu 1 ianuarie 2023 reprezinta diferența inflației pentru anul 2022, urmând ca, pentru anul în curs, 2023 să negociem în perioada următoare”, a declarat Laurenţiu Gobeajă, liderul de sindicat din Damen Mangalia.

Solicitările navaliştilor au fost unele clare, exprimate chiar la începutul anului, printr-o scrisoare adresata lui Florin Spătaru, ministrul Economiei:

Scrisoare deschisă a muncitorilor din Damen Mangalia către ministrul Spătaru: „Riscul de faliment este major. Partenerul olandez vrea să destructureze societatea, angajând oamenii la o societate paralelă!”