16 aprilie 2024

UDTTMR a fost prezent la Tuzla, cu ocazia sărbătoririi Nawrez-ului

Nawrez Tuzla

Nawrez Tuzla

Încă din anul 2009, în Tuzla a fost reluat obiceiul sărbătoririi Nawrez-ului. Astfel, cu ajutorul profesorilor noștri de la școala comunitară, a fost redată copiiilor bucuria unui colind autentic tătăresc străvechi. Deoarece dorim să păstrăm tradiția și să o predăm fiecărei generații, am ieșit la colindat și anul acesta.

Uniunea Democrată a Turco-Tătarilor din România (UDTTMR) a postat, pe pagina sa de socializare, un comunicat în care se arată că: „Cu ocazia Nawrez-ului, copiii merg din casă în casă, cu o ramură împodobită cu flori ce simbolizează primăvara (nawrez bayrağı) și anunță sosirea acesteia urând un an nou și agricol îmbelşugat. Colindul este răsplătit de gazde cu dulciuri, fructe sau bani, iar în ramură se agață diverse obiecte precum marame, batice, eșarfe, prosoape sau batiste. Membrii comunității noastre sunt deosebit de bucuroși atunci când copiii le strigă în ușă „Nawrez qayırlı bolsın!”. De-a lungul anilor, colindătorii noștri au trezit nostalgii ale copilăriei, reamintindu-le gazdelor de vremurile când, copii fiind, mergeau și ei cu colindul. Iar copiii, așteaptă cu nerăbdare, an de an, să colinde din nou pe la casele rudelor, vecinilor și prietenilor, răspândind vestea minunată a sosirii primăverii și a reînvierii naturii la viață.

Nawrez-ul este o sărbătoare milenară a lumii turcice, cu origini persane, pre-islamică, prin care sosirea primăverii este considerată un început de an odată cu startul unui nou an agricol. Acest eveniment are loc în ziua (perioada) echinocțiului de primăvară, pe data de 21 martie”.