Gunoaie, rugină, eprubete cu sânge aruncate pe jos şi multă nepăsare la Policlinica Mangalia

–  Deşi clădirea are un aspect deplorabil, nimeni nu se grăbeşte să pună în aplicare o măsură viabilă

Seria de întâlniri dintre primarul Cristian Radu şi cetăţeţenii Mangaliei a continuat, vineri, la prânz, tot la Casa de Cultură, de această dată cu cadrele medicale ce deţin cabinete în incinta Policlinicii.

Edilul Mangaliei nu şi-a menajat, deloc, invitaţii, dimpotrivă, a descalificat şi desfiinţat starea dezastruoasă în care a fost lăsată clădirea Policlinicii Mangalia. „Am venit cu dovezi, priviţi aceste fotografii cu spaţiile, subsolul şi holul Policlinicii. Observaţi mizeria, gunoaiele, rugina care au pus stăpânire pe singura unitate sanitară de acest gen din oraş. Sunteţi medici şi am pretenţii de la dumneavoastră! Nu este posibil să vă desfăşuraţi activitatea într-un focar de infecţii. Lucraţi cu oameni, cu pacienţi care vin să se trateze în aceste spaţii sub orice critică! Nici în interiorul anumitor cabinete lucrurile nu stau mai bine, ce să mai zic de holuri?! Puteaţi strânge bani pentru a da cu o bidinea, însă toată lumea, la Mangalia, nu face decât să bată cu pumnul în masă, pentru ca Primăria să le rezolve pe toate! Dacă aţi fi adus bani mulţi la bugetul local, adică dacă aţi fi achitat o chirie lunară de 300 de euro, aş fi înţeles ca Primăria să renoveze clădirea! Dar când achitaţi 1 euro/mp, nu puteţi avea pretenţii ca Primăria să investească în Policlinica în care dumneavoastră vă desfăşuraţi activitatea! Apoi, dotările sunt învechite, cel puţin la Radiologie, aparatul existent cred că este acelaşi pe care

l-am văzut când eram mic. Ar fi bine ca în scurt timp, să ajungem, împreună, la o soluţie, astfel ca Policlinica să arate asemănător unităţilor medicale private din Constanţa, cu recepţie, cu cât mai multe specializări şi cu condiţii optime”.

„Vrem un administrator care să reabiliteze Policlinica!”

Replica medicilor de familie şi specialişti nu s-a lăsat aşteptată, aceştia spunând, răspicat, că nu sunt proprietarii cabinetelor pe care, de altfel, vor să le cumpere, dar „la un preţ corect”, după cum au precizat. „Timp de patru ani, fostul primar a vrut să distrugă Policlinica. Nu i-a păsat de această clădire. Noi am investit atât cât am putut. Am şi încercat, de mai multe ori, să ne întâlnim, noi, medicicii, să vorbim despre spaţiile comune, dar, de fiecare dată, nu eram prezente decât şase-şapte persoane. Cel mai bine ar fi ca Primăria, în acord cu medicii din Policlinică, să găsească o firmă care să administreze clădirea. Administratorul va fi, astfel, obligat printr-un contract să facă investiţii de amploare de care unitatea sanitară, recunosc, are mare nevoie”, a declarat dr. Viorel Oleniuc.

Reprezentanţii Primăriei Mangalia au recomandat celor prezenţi să aleagă una dintre cele două propuneri născute ad-hoc: fie ca medicii să-şi găsească singuri un administrator serios care să scimbe, radical, aspectul Policlinicii, fie ca aceştia să se reunească într-o asociaţie care va avea putere de decizie.

Deoarece discuţiile au degenerat şi s-a lăsat cu acuze, critici şi ameninţări, a fost reprogramată o altă întâlnire, peste o săptămână.

Dincolo de schimbul dur de replici, toţi cetăţenii Mangaliei şi localităţilor limitrofe care trec pragul Policlinicii se plâng de starea jalnică şi condiţiile execrabile din incintă. Iarna, frigul este insuportabil, în condiţiile în care, pe holuri aşteaptă nou-născuţi ori vârstnici suferinzi, accesul la grupurile sanitare este blocat, acestea fiind încuiate, iar canapelele şi obiectele decorative de pe pereţi ne readuc aminte de perioada, comunistă, mai cu seamă că din acea vreme „tronează” în incintă. În plus, lipsa medicilor specialişti creează cozi interminabile la cabinetele ORL şi de Oftalmologie, unde pacienţii pot aştepta şi patru ceasuri!

5 comments for “Gunoaie, rugină, eprubete cu sânge aruncate pe jos şi multă nepăsare la Policlinica Mangalia

Comments are closed.