28 septembrie 2024 0:23

(FOTO) Un proiectil antiaerian din al Doilea Război Mondial, descoperit în mare, lângă Mangalia. A fost detonat, în siguranță

Un proiectil antiaerian de 88 de milimetri, care provine cel mai probabil din al Doilea Război Mondial, a fost descoperit în Marea Neagră, în zona Mangalia, de echipajul unei nave civile. Specialiştii au intervenit pentru extragerea şi neutralizarea sa în condiţiile de siguranţă, transmit reprezentanții Forțelor Navale Române.

„O grupă de scafandri de luptă EOD (specializați în lupta împotriva dispozitivelor explozive), din subordinea Centrului 39 Scafandri, a executat vineri, 27 septembrie, o misiune de identificare, extragere, transport și distrugere a unui proiectil antiaerian de 88 de milimetri, cel mai probabil din perioada celui de-Al  Doilea Război Mondial.

Solicitarea intervenției specialiștilor din compunerea Forțelor Navale Române a fost făcută în urma descoperirii proiectilului, în zona Mangalia, de către o navă civilă de tip dragă cu pavilion neerlandez (Regatul Țărilor de Jos).

Scafandrii militari s-au deplasat cu o ambarcațiune rapidă din portul militar Constanța către nava civilă, aflată în proximitatea portului Constanța, pentru a extrage proiectilul descoperit și, ulterior, au transportat elementul de muniție într-o zonă sigură pentru a îl neutraliza.

Procedura utilizată de specialiștii EOD a fost executată în conformitate cu standardele specifice, iar intervenția a fost finalizată în jurul orei 11.30”, au transmis reprezentanții Forțelor .

Lasă un răspuns