22 noiembrie 2024 19:37

Clădirile de la Zootehnie există, dar lipsesc din catastife!

–         Locatarii nu au acte de proprietate pentru casele în care stau de mai bine de două decenii

Pentru a scăpa de amenzi sau chiar de închisoare, rromii din Mangalia apelează la diverse strategii. Astfel, cei mai mulţi dintre aceştia deţin, ani întregi, doar cărţi de identitate provizorii, se mută în diverse locaţii fără a fi luaţi în spaţiu de către proprietari sau nu au acte care să ateste că locuiesc în Mangalia. În acest fel, oamenilor legii le este destul de greu să-i identifice pe autorii unor infracţiuni, deoarece căutându-i la adresele din acte, constată, pe teren, că cei în cauză şi-au luat de mult timp tălpăşiţa din zonă.

Şefa Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Mangalia, Lucia Cazan a prezentat câteva aspecte ce se fac remarcate la nivelul municipiului ce îngreunează activitatea acestei structuri. Pe de o parte, sunt foarte multe cazuri de persoane ce locuiesc pe străzile George Enescu, Fruviileg etc. care iau în spaţiu cetăţeni ce provin din alte colţuri ale ţării. Practica este veche, astfel că rromii, o dată instalaţi în Mangalia, îşi aduc, ulterior, toate rudele, ajungându-se la situaţia ca o singură încăpere să găzduiască şi 20 de oameni, lucru care se şi întâmplă mai ales în barăcile de pe M.I. Dobrogeanu. Un alt fenomen depistat în cartierele Gerorge Murnu, Ion Creangă, T.S. Săveanu, Sirenei etc. îi are ca „protagonişti” pe rromii care şi-au vândut locuinţele pe care le aveau în aceste zone şi s-au mutat pe alte străzi. Aşa se face că, deşi locuiesc în alte zone, rromii stând cu chirii, deoarece nu au fost luaţi în spaţiu de către proprietari, rămân cu cărţile de identitate pe care figurează adresa iniţială. În acest fel, dacă săvârşesc fapte de natură penală, sunt difocil de identificat, în schimb, primesc, fără probleme, toate ajutoarele sociale date de stat.

Un alt aspect cu adevărat ciudat se petrece în zona numită Zootehnie. „Aici, deşi oamenii stau în zonă de mai bine de 20 de ani, casele acestora nu se regăsesc în niciun inventar, ca şi când nu ar exista. Prin urmare, oamenii nici nu deţin acte de proprietate. Mai mult, un număr mare de copii nu deţin certificate de naştere. Pentru rezolvarea acestor probleme, am luat legătura cu reprezentanţii primăriei şi ADPP, astfel ca, împreună, să descâlcim lucrurile”, ne-a declarat Lucia Cazan.

1 thought on “Clădirile de la Zootehnie există, dar lipsesc din catastife!

  1. Daca si-au construit cocioabe fara autorizatii , este normal ca nu au acte pe ele. Doar nu vreti ca si tiganii sa plateasca taxe de autorizare , certificat de urbanism , avize s.a.m.d. ca prostii de romani.

Comments are closed.